Moderna tuži Pfizer, BioNTech zbog patenata vakcine protiv COVID-19

Moderna tuži Pfizer, BioNTech zbog patenata vakcine protiv COVID-19

Proizvođač vakcine protiv COVID-19 Moderna tuži Pfizer i njemačkog proizvođača lekova BioNTech, optužujući svoje glavne konkurente da kopiraju Moderninu tehnologiju kako bi napravili sopstvenu vakcinu.

Moderna je u petak saopštila da vakcina kompanije Pfizer i BioNTech, Comirnati, krši patente koje je Moderna podnela pre nekoliko godina, štiteći tehnologiju koja stoji iza svog preventivnog leka, Spikevak. Kompanija je podnela tužbe za povredu patenta i pred američkom savjeznom i njemačkom sudu.

Portparolka Pfizera Pam Eisele rekla je da kompanija nije u potpunosti razmotrila tužbu Moderne, ali je proizvođač lekova bio iznenađen njome, s obzirom na to da je njihova vakcina zasnovana na vlasničkoj tehnologiji koju su razvili i BioNTech i Pfizer.

Ona je u mejlu rekla da će se kompanija Pfizer Inc., sa sjedištem u Njujorku, „snažno braniti“ od bilo kakvih optužbi u slučaju.

BioNTech nije odmah odgovorio na zahtjev Associated Press-a koji je tražio komentar.

Moderna i Pfizer-ove vakcine sa dva doza koriste mRNA tehnologiju da pomognu ljudima u borbi protiv koronavirusa.

„Kada se pojavio COVID-19, ni Pfizer ni BioNTech nisu imali moderni nivo iskustva u razvoju mRNA vakcina za koronaviruse“, rekla je Moderna u žalbi podnetoj u petak američkom Okružnom sudu za okrug Masačusetsa.

Vakcine mRNA rade tako što ubrizgavaju genetski kod za šiljasti protein koji oblaže površinu koronavirusa. Taj kod, mRNA, je upakovan u malu lopticu masti i daje uputstva ćelijama tela da naprave neke bezopasne kopije koje obučavaju imuni sistem da prepozna pravi virus.

Taj pristup je radikalno drugačiji od načina na koji se vakcine tradicionalno prave.

Moderna je saopštila da je počela da razvija svoju mRNA tehnološku platformu 2010. godine i da je to pomoglo kompaniji da brzo proizvede vakcinu protiv COVID-19 nakon što je pandemija stigla početkom 2020.

Do kraja te godine, američki regulatori su odobrili upotrebu Pfizera i Moderne nakon što su klinička istraživanja pokazala da su oba bila veoma efikasna.

Generalni direktor Moderne Stephane Bancel rekao je u pripremljenoj izjavi da je proizvođač vakcine bio pionir te tehnologije i uložio milijarde dolara u njeno stvaranje.

Moderna je radila sa naučnicima u Nacionalnom institutu za zdravlje na testiranju i razvoju vakcine protiv COVID-19. Kompanija je saopštila da njena tužba nije povezana ni sa kakvim patentnim pravima koja su nastala tokom te saradnje.

Kompanija je saopštila da veruje da vakcina njenih rivala krši patente koje je Moderna podnela između 2010. i 2016. godine.

Moderna je u svojoj žalbi navela da su Pfizer i BioNTech kopirali neke kritične karakteristike svoje tehnologije, uključujući pravljenje „potpuno iste hemijske modifikacije svoje mRNA koju su moderni naučnici prvi razvili godinama ranije“ i nastavili da koriste u Spikevak-u.

Moderna je saopštila da prepoznaje važnost pristupa vakcini i da ne želi da ukloni Comirnati sa tržišta. Takođe ne traži zabranu da spreči buduću prodaju.

Moderna je 2020. rekla da neće sprovoditi svoje patente vezane za COVID-19 dok se pandemija nastavi. Ali kompanija je u martu rekla da će ažurirati to obećanje, pošto se zalihe vakcina poboljšavaju na globalnom nivou.

Rečeno je da i dalje neće sprovoditi svoje patente za vakcine koje se koriste u zemljama sa niskim i srednjim prihodima. Ali očekivalo je da kompanije poput Pfizera i BioNTecha poštuju njegovu intelektualnu svojinu, i smatralo bi „komercijalno razumnu licencu“ na drugim tržištima ako je zatraže.

„Pfizer i BioNTech to nisu uspeli“, navodi Moderna u saopštenju. Vakcine su brzo postale najprodavaniji proizvodi širom svijeta.

Pfizerov Comirnati je prošle godine doneo više od 36 milijardi dolara u prodaji širom sveta, a analitičari očekuju da će ove godine doneti skoro 33 milijarde dolara, navodi FactSet.

Moderna Inc. je prošle godine ostvarila prihod od svoje vakcine od 17,6 milijardi dolara. Analitičari predviđaju više od 21 milijardu dolara u 2022. Spikevak je jedini proizvod Moderne na tržištu, ali razvija druge vakcine koristeći tehnologiju mRNA.

Akcije kompanije Kembridž, Masačusets, javno trguju pod oznakom MRNA.