Školski odbor Uvalde otpustio šefa policije, kritikovan zbog reakcije na pucnjavu

Školski odbor Uvalde otpustio šefa policije, kritikovan zbog reakcije na pucnjavu

Školski odbor Uvaldea, Teksas, u sredu je otpustio šefa policije školskog okruga zbog njegovog veoma kritikovanog odgovora na pucnjavu u kojoj je ubijeno 19 djece i dva nastavnika. nekoliko mjeseci ranije.

Uvaldeski upravni odbor nezavisnog školskog okruga jednoglasno je glasao za otpuštanje Pita Aredonda, uz aplauz članova porodica žrtava koji su prisustvovali. Aredondo je bio na neplaćenom administrativnom odsustvu ubrzo nakon pucnjave 24. maja.

Aredondo nije prisustvovao sastanku. Pismena izjava njegovog advokata Džordža Hajda poslata je imejlom članovima odbora neposredno pre sastanka odbora. U njemu se navode pretnje smrću koje je Aredondo dobio i ono što je rečeno je nedostatak napora okruga da mu pruži bilo kakvu zaštitu.

Hajd je takođe napisao da je okrug pogrešio što je otpustio Aredonda, rekavši da nije sproveo nikakvu istragu „ustanovljavajući dokaze koji podržavaju odluku o njegovom otpuštanju“.

Aredondo se našao pod oštrim kritikama zbog svog rukovanja masakrom u osnovnoj školi Rob u Uvaldeu, malom gradu u Teksas Hil Kantri, oko 80 milja (129 km) zapadno od San Antonija.

Roditelji djece ubijene i ranjene u najsmrtonosnijoj pucnjavi u školi u SAD za skoro deceniju tražili su od školskog odbora da otpusti Aredonda.

Bio je prinuđen da podnese ostavku na mjesto u Gradskom veću Uvaldea 2. jula.

Prema teksaškom Odeljenju za javnu bezbednost (DPS), Aredondo je delovao kao „komandant incidenta“ zadužen za odgovor policije na pucnjavu.

Zvaničnici DPS-a rekli su da je 19 policajaca čekalo sat vremena u hodniku ispred susednih učionica gde je naoružani napadač bio sakriven sa svojim žrtvama pre nego što je taktički tim pod vođstvom američke granične patrole konačno ušao i ubio osumnjičenog.

Aredondo je, kako su rekli, odlučio da ne šalje policajce da se ranije suoče sa osumnjičenim, verujući da je neposredna pretnja učenicima nestala nakon početne rafale u učionicama.

Aredondo, koji je nadgledao šestočlanu policiju pre nego što je otpušten, rekao je da sebe nikada nije smatrao komandirom incidenta i da nije naredio policiji da se uzdrži od upada na poziciju osumnjičenog.