Ptičiji grip ubio 700 crnih lešinara, zatvorio utočište za životinje

Ptičiji grip ubio 700 crnih lešinara, zatvorio utočište za životinje

Ptičiji grip je ubio stotine divljih crnih lešinara u utočištu u Džordžiji u kojem se nalazi više od 1.500 drugih životinja.

Nijedna druga ptica u Nojevoj arci nije bila pozitivna ili pokazala simptome visoko patogenog soja H5N1, rekli su zvaničnici svetilišta za novinske kuće.

Izbijanje virusa dovelo je do smrti 40 miliona pilića i ćurki i oko 2.000 divljih ptica ove godine. Divlje ptice uključuju više od 240 crnih lešinara i skoro 220 ćelavih orlova, prema američkom Ministarstvu poljoprivrede. Čak su i foke umrle od toga.

Zvaničnici su rekli da im je u subotu rečeno da prvi testovi pokazuju da su crni lešinari koji su se nalazili u Nojevoj arci umrli od visoko patogenog soja H5N1. Državni organi su obavešteni kada je 13. avgusta pronađen neuobičajen broj mrtvih lešinara, navodi se u saopštenju objavljenom za novinske kuće.

Najmanje 700 crnih lešinara je umrlo, rekla je za VKSIA-TV menadžerka za brigu o životinjama Nojeve arke Alison Hedžkot. Državni radnici su eutanazirali 20 do 30 drugih ptica, rekla je ona.

„Sve naše kokoške su juče eutanazirane, naše ćurke i naše zamorce“, rekla je ona.

Stanica je izvestila da je utočište dom za više od 500 ptica. Među njima su noj, emu, paun, dva peščana ždrala, kakadu i evroazijska sova, navodi se na veb stranici svetilišta.

Nojeva arka nalazi se u Locust Groveu, oko 30 milja (48 kilometara) milja jugoistočno od Atlante. To je više od 100 milja (160 kilometara) severozapadno od oblasti gde su stotine ptica u mešovitom jatu u dvorištu umrle ili eutanazirane ranije ove godine, a većina od ranije prijavljenih 15 smrtnih slučajeva divljih ptica od virusa je locirana.

Znak na veb stranici Nojeve arke kaže da će biti zatvoren do 3. septembra.

Odeljenje za poljoprivredu Gruzije i Ministarstvo prirodnih resursa postavili su perimetar od šest milja (9,6 kilometara) oko svetilišta u nadi da će zaustaviti širenje, navodi VKSIA.

„Sa pticama koje su u stanju da se kreću i prenose se u vazduhu, ova bolest bi se mogla prilično brzo proširiti ako se ne obuzda veoma brzo“, rekao je za stanicu senator Emanuel Džons, čiji okrug pokriva okrug Henri.