Prvi put u Evropi: dron je dostavljao biomaterijal iz jedne bolnice u drugu

Prvi put u Evropi: dron je dostavljao biomaterijal iz jedne bolnice u drugu

U belgijskom gradu Antverpenu u utorak je obavljen prvi evropski transport ljudskog biološkog materijala pomoću dronova – ova tehnologija bi potencijalno mogla da ubrza transport donorskih organa.

Prevoz se odvijao između bolnica Midlhajm i Sent Avgustin, udaljenih 1,2 kilometra. Dron, koji je leteo na visini od 80 metara, isporučio je biomaterijal za četiri minuta, od kojih su dva potrošena na poletanje i sletanje.

Iz bezbjednosnih razloga, dron nije leteo direktnim putem, već po mogućnosti samo preko zelenih površina ili onih u kojima živi najmanje ljudi, kao i zaobilazeći parking mjesta pacijenata u medicinskim ustanovama.

Biomaterijal – tumorsko tkivo – uzet je tokom operacije u Midlhajmu i poslat u bolnicu Sent Avgustin na analizu. Takve operacije mogu biti neophodne da bi se, na primer, brzo otkrio rak kod osobe i smanjilo vreme dok je pacijent pod anestezijom.

Dronovi imaju niz prednosti u odnosu na drumski transport: pouzdaniji su, nema opasnosti od saobraćajnih gužvi, a dronovi koji se koriste u eksperimentu koriste ekološki prihvatljivo gorivo.

Mreža bolnica u Antverpenu planira da nastavi testiranje dronova za transport i da ih redovno koristi do 2024. godine. Ubuduće će, pretpostavljaju lekari, biti moguć transport pacijenata uz pomoć dronova.

Kako je saopšteno, britanska vlada planira da u naredne dvije godine izgradi najveći automatizovani autoput na svetu za kretanje bespilotnih letelica.