Predsjednik Hrvatske želi da blokira obuku ukrajinske vojske u zemlji u okviru misije EU

Predsjednik Hrvatske želi da blokira obuku ukrajinske vojske u zemlji u okviru misije EU

Hrvatski predsjednik Zoran Milanovič, poznat po svojim simpatijama prema Ruskoj Federaciji, rekao je da se protivi obuci ukrajinske vojske na teritoriji Hrvatske i da će blokirati takve odluke.

Ovo je objavio „Balkanski ogleklar” na osnovu materijala hrvatskih masovnih medija, piše „Evropska pravda”.

Ministar spoljnih poslova Gordan Grlič Radman je pre neki dan potvrdio da je Hrvatska među zemljama koje su spremne da prime deo ukrajinske vojske na obuku u okviru misije EU za obuku.

Gotovo odmah potom Milanović, koji je i vrhovni komandant po hrvatskim zakonima, izjasnio se protiv.

„Ne podržavam takvu ideju, jer ne podržavam uključivanje Hrvatske u ovaj rat više nego što bi trebalo… Kao glavnokomandujući, neću pristati na ovo. Nisam čuo za ovo. predlog, ali unapred kažem da mi se ne sviđa, donosi rat Hrvatskoj“, rekao je on.

Prema hrvatskom zakonu, vlada odobrava raspoređivanje oružanih snaga iz savezničkih zemalja, ali prvo mora da dobije odobrenje predsednika. Ako predsednik ne potpiše sporazum, parlament može dvotrećinskom većinom nadjačati veto.

Podsetimo, Savet EU usvojio je 17. oktobra odluku o stvaranju Misije EU za pružanje vojne pomoći Ukrajini (EUMAM Ukrajina) i još 500 miliona evra za oružje za Ukrajinu.

Kako napominju hrvatski mediji, Hrvatska će najverovatnije u okviru misije ponuditi svoje iskustvo u obuci u oblasti taktičke medicine, stvaranja odbrambenih utvrđenja, postavljanja minskih barijera i razminiranja.