Abazović: Stojimo uz ukrajinski narod

Abazović: Stojimo uz ukrajinski narod

Na konferenciji, koja je okupila preko 60 državnika i međunarodnih aktera iz Evrope i svijeta, premijer Abazović je prenio punu podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine, izrazivši žaljenje zbog gubitka života, humanitarne krize i ratnih razaranja zemlje.

Prenijevši solidarnost sa narodom Ukrajine, Abazović je istakao da Crna Gora stoji uz ukrajinski narod i podsjetio da očuvanje međunarodnog poretka zasnovanog na principima međunarodnog prava mora biti osnova savremenih međunarodnih odnosa. U tom smislu, Abazović je osudio invaziju Rusije, ocjenjujući da se ne može u 21. vijeku dozvoliti rat kao nastavak politike drugim sredstvima.

Drugi samit Krimske platforme ove godine održan je, zbog ratnih dešavanja u Ukrajini, u online formatu. Organizatori su, pored EU i NATO partnera, okupili značajan broj učesnika širom svijeta – Japana, Australije, Novog Zelanda, ali i tradicionalno neutralne Švajcarske i međunarodnih predstavnika kao što su UN, Savjet Evrope i OEBS.

Tokom Samita potvrđena je nedvosmislena podrška Ukrajini od svih aktera, uz osudu ruske agresije koja je uzdrmala temelje evropske bezbjednosne arhitekture. Ukazana je potreba daljeg pružanja finansijske, medicinske i vojne pomoći Ukrajini, ali i razmatreni planovi za njenu obnovu nakon rata.

izvor Vlada CG