Rastuće cijene hrane vraćaju inflaciju u Velikoj Britaniji na 40-godišnji maksimum

Rastuće cijene hrane vraćaju inflaciju u Velikoj Britaniji na 40-godišnji maksimum

Najveći skok cijena hrane od 1980. godine vratio je britansku inflaciju na dvocifrenu vrednost prošlog meseca, uporedivši sa 40-godišnjim najvišim udarom u julu, što predstavlja novi udarac za domaćinstva koja se bore sa krizom troškova života .

Kancelarija za nacionalnu statistiku saopštila je da je indeks potrošačkih cena (CPI) u septembru porastao za 10,1 odsto na godišnjem nivou. Rojtersova anketa ekonomista pokazala je da je 10,0%, nakon porasta od 9,9% u avgustu.

Funta je na vestima pala ispod 1,13 dolara i poslednji put je bila u padu od 0,2% tog dana.

Cijene hrane i bezalkoholnih pića bile su najveći pokretač inflacije u septembru, jer su porasle za 14,5%, što je najveći skok od aprila 1980. prema istorijskim modelovanim procenama CPI.

Cene hotela su takođe porasle u septembru, saopštio je ONS.

„Današnje saopštenje naglašava opasnost da osnovna inflacija ostane jaka čak i kada ekonomija slabi“, rekao je Pol Dejls, glavni britanski ekonomista u konsultantskoj kući Capital Economics.

On je ukazao na rastuću baznu inflaciju, mjeru koja isključuje promjenjive cijene hrane i energije, koje su dostigle novi 30-godišnji maksimum od 6,5%.

Britanija je teško pogođena porastom cena prirodnog gasa u Evropi izazvanom ruskom invazijom na Ukrajinu, što je dovelo do uskih grla u lancu snabdevanja posle COVID-a i nedostatka radne snage, stvarajući intenzivan pritisak na životni standard.