Mađarska se suočava sa obračunom sa EU koji bi je mogao koštati milijarde

Mađarska se suočava sa obračunom sa EU koji bi je mogao koštati milijarde

Poslije svog glavnog nastupa na mađarskom festivalu Siget prošlog mjeseca, pop zvezda Džastin Biber priredio je grandioznu zabavu za svoje osoblje u luksuznom ambijentu na selu — zamku iz 19. veka u vlasništvu zeta te zemlje.

Zamak, za kritičare premijera Viktora Orbana, simbolizuje korupciju, nepotizam i velikodušnost za koje su populistički lider i njegova vlada godinama bili optuženi – vrste ponašanja koje sada prete da koštaju Mađarsku milijarde sredstava iz fondova Evropske unije .

Stojeći pored gvozdenih kapija zamka Šosberger ove nedelje, nezavisni mađarski poslanik koji je stekao ime kao borac za borbu protiv korupcije, snimio je slike strukture i njenog prostranog uređenog terena.

Bivši član Orbanove vladajuće stranke Fides, Akos Hadhazi napustio je nacionalističko-populističku partiju 2013. nakon što je postao svestan onoga što opisuje kao klijentelistički sistem nekontrolisane korupcije koji se formira u centralnoevropskoj naciji.

„Kada je Fides došao na vlast, sve više sam video da se širom zemlje razvija jedna veoma ozbiljna organizacija, čiji je glavni zadatak bio da ukrade što je moguće više novca Evropske unije“, rekao je Hadhazi za Asošijeted pres.

Sada se Orban suočava sa obračunom sa EU, koja izgleda spremna da uvede finansijske kazne njegovoj vladi zbog zabrinutosti za korupciju i navodnih kršenja vladavine zakona koja bi Budimpeštu mogla da košta milijarde i osakati njenu ionako bolesnu ekonomiju.

Izvršna ruka EU, Evropska komisija, već skoro deceniju optužuje Orbana za demontažu demokratskih institucija, preuzimanje kontrole nad medijima i kršenje prava manjina. Orban, koji je na toj funkciji od 2010. godine, negira optužbe.

Dugogodišnji sukob mogao bi da kulminira u nedelju kada se očekuje da će komisija objaviti smanjenje finansiranja za Mađarsku, jednu od najvećih neto korisnika EU od 27 zemalja, ako zemlja ne promeni kurs.

Peter Kreko, direktor istraživačkog centra Political Capital sa sjedištem u Budimpešti, rekao je da izgleda da EU jača svoj stav prema Orbanu nakon što prethodne disciplinske mjere nisu uspjele da dovedu evropskog lidera s najdužim stažom u skladu sa svojim vrijednostima.

„Institucije EU uče sporo, ali uče. Sve više ljudi u Komisiji i Evropskoj uniji zna za pregovaračku taktiku obmane Mađarske, kao i za prirodu mađarskog političkog režima“, rekao je Kreko.

Iako nije jasno koliko novca Mađarska može da izgubi, sredstva smanjena iz njenog udela od 22 milijarde evra u budžetu EU za period 2021-27. mogla bi uticati na oko 70% finansiranja iz nekih programa, prema internom julskom dokumentu od komesar za budžet Johanes Han.

Mnogi od potencijalnih rezova odnose se na javne nabavke — kupovinu roba i usluga od strane države ili za izvođenje projekata iz fondova EU.

Prema Hadhaziju, neprikladni procesi za dodjelu takvih ugovora omogućili su Orbanovoj vladi da usmjeri velike sume novca EU u poslove politički povezanih insajdera.

„Ogromno bogatstvo je napravljeno od takvih stvari, i one su u suštini izvor ove zapanjujuće luksuzne vile iza nas“, rekao je Hadhazi o zamku u gradu Tura. „Sistem ima svoje pipke… na najvišim nivoima vlasti.”

Memorandum evropskog komesara Hana takođe je ukazao na nepravilnosti u javnim nabavkama u Mađarskoj i na „povećanje šansi za pobedu politički povezanih kompanija“.

Hadhazi, koji je istražio i dokumentovao stotine slučajeva navodne korupcije, ove nedelje je pozajmio automobil od svoje majke da bi posetio nekoliko mesta gde sumnja da su sredstva EU zloupotrebljena.

Jedna je bila lokacija planirane farme servera u blizini Budimpešte, gde je vlada rekla da će čuvati najvažnije podatke države. Dobivši više od 50 miliona dolara iz sredstava EU, izgradnja objekta — dodeljena kompaniji u vlasništvu Orbanovog prijatelja iz detinjstva, koji je najbogatiji čovek Mađarske — počela je 2016. godine, a završetak je planiran za sledeću godinu.

Ali kada je Hadhazi posetio lokaciju u sredu, samo je betonski kostur stajao tamo gde je planiran park servera – znak, rekao je, da su sredstva možda zloupotrebljena.

„Čitav proces je šarada“, rekao je Hadhazi o procesu javnih nabavki u Mađarskoj, koji bi obično trebalo da uključuje konkurenciju između nekoliko kompanija koje su dale ponude. „Odlučeno je na samom početku ko može da pobedi, a odlučeno je ko će obaviti posao na kraju.

On je ukazao na slučaj Ištvana Tiborča, vlasnika zamka u Turi koji je oženjen Orbanovom ćerkom. Evropska kancelarija za borbu protiv prevara utvrdila je ozbiljne nepravilnosti u dodeli sredstava kompaniji u čijem je vlasništvu.

Kao rezultat istrage kancelarije, EU je zahtevala povraćaj više od 40 miliona evra (dolara). Sumu su na kraju platili mađarski poreski obveznici, a ne Tiborčeva kompanija, a istraga mađarskih vlasti o tom slučaju je odustala zbog nedostatka dokaza o zločinu.

Tiborc je bio 36. najbogatija osoba u Mađarskoj ove godine, prema analizi Forbsa iz Mađarske.

Orbanova vlada je nedavno učinila pomirljive napore da otključa skoro 6 milijardi evra (dolara) u fondovima za oporavak od pandemije koje je EU uskratila zbog zabrinutosti za korupciju, i da spreči dalje rezove mađarskog dela budžeta EU.

Ranije ovog meseca, mađarska vlada je obećala da će osnovati sopstvenu agenciju za borbu protiv korupcije. Navodno je pripremio dodatni zakon koji ima za cilj povećanje transparentnosti u javnim nabavkama.

Ali Evropska komisija se suočava sa pritiskom zakonodavaca EU da u potpunosti sprovede pravila o korupciji i zahteve vladavine prava. U rezoluciji koja je u četvrtak usvojena velikom većinom, Evropski parlament je rekao da je mađarska vlada postala „hibridni režim izborne autokratije“ koji se više ne može smatrati demokratijom.

Ministarstvo pravde Mađarske nije odgovorilo na zahtev za komentar. Govoreći u Srbiji u petak, Orban je odbacio rezoluciju kao „šalu“ i naveo da su konzervativni akreditivi njegove vlade razlog za oštar stav EU.

Kreko, analitičar, rekao je da postoji sumnja da je Orbanova vlada ozbiljna u promjeni načina.

„Rekao bih da je motor Orbanovog režima nepotistička korupcija“, rekao je on. „Tako da mislim da možemo biti prilično skeptični u pogledu toga koliko vlada zaista želi da se suprotstavi korupciji, što je deo prirode režima.

Mađarska vlada je 2021. godine odustala od pridruživanja Evropskom javnom tužilaštvu — nezavisnom telu EU koje ima zadatak da se bori protiv zločina koji utiču na finansijske interese bloka. Tvrdilo se da bi pridruživanje značilo gubitak nacionalnog suvereniteta.

Ali Hadhazi je rekao da ukoliko Orbanova vlada ne pristane da se pridruži kancelariji, neće biti stvarne garancije da će korupcijske reforme moći da postignu bilo kakve značajne rezultate.

„Kažem da ako EU da Mađarskoj jedan evrocent, a da mi nismo pristupili tužilaštvu EU, onda je EU zaista glupa kao što Orban kaže da jeste“, rekao je on.