Putin nudi siromašnim nacijama besplatna đubriva

Putin nudi siromašnim nacijama besplatna đubriva

Rusija je spremna da besplatno obezbjedi 300.000 tona đubriva koje se trenutno nakuplja u lukama EU zbog zapadnih sankcija zemljama u razvoju, saopštio je u petak predsjednik Vladimir Putin.

Govoreći na samitu Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS) u Uzbekistanu, ruski lider je rekao da je razgovarao o pitanjima izvoza poljoprivrednih proizvoda sa generalnim sekretarom UN Antoniom Guterešom.

„Prekjuče sam obavestio gospodina Gutereša da se 300.000 tona ruskog đubriva nagomilalo u morskim lukama Evropske unije“, rekao je Putin i dodao da je Moskva „spremna da ih besplatno preda zemljama u razvoju“ i da će takve isporuke biti od ključnog značaja za ublažavanje globalne krize hrane.

Krajem jula, Moskva i Kijev potpisali su sporazum o deblokadi ukrajinskog izvoza žitarica preko Crnog mora na pregovorima u Istanbulu uz posredovanje UN. Sporazum bi takođe trebalo da omogući Rusiji da isporučuje đubriva i prehrambene proizvode na svetska tržišta. Međutim, ruski zvaničnici su u više navrata kritikovali Zapad zbog nepoštovanja sporazuma.

Dok je Putin pozdravio odluku da se ruska đubriva dozvoli u EU, on je kritikovao Brisel što je dozvolio samo državama članicama bloka da ih kupuju.

„Ispostavilo se da samo oni mogu da kupe naša đubriva. Šta je sa zemljama u razvoju, najsiromašnijim zemljama svijeta?“ upitao.

Putin je zatražio od Sekretarijata UN da podstakne Komisiju EU tako da „ne rečima, već delima, [zahteva ukidanje ovih diskriminatornih ograničenja prema zemljama u razvoju“ tako što će dozvoliti da ruska đubriva stignu na tržišta u razvoju.

U četvrtak je stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja rekao da „nezakonite jednostrane sankcije“ koje je Zapad uveo Moskvi zbog ukrajinskog sukoba i dalje blokiraju izvoz ruskih prehrambenih proizvoda i đubriva na svetska tržišta uprkos ranijim sporazumima.

On je takođe optužio zvaničnike EU za „sebičnost, cinizam i licemerje“ jer su zabranili evropskim prevoznicima da transportuju rusko đubrivo u Afriku, Aziju ili Latinsku Ameriku, dok su dozvolili isporuke u zemlje EU.