U sedam regiona Ukrajine uvedena trajna isključenja struje

U sedam regiona Ukrajine uvedena trajna isključenja struje

U Kijevu i sedam regiona Ukrajine uvedeni su rasporedi isključenja električne energije od 6:00 u subotu, piše u izvještaju NEC Ukrenergo, operatera električne mreže u zemlji.

Dispečerski centar Ukrenerga je izdao relevantna uputstva regionalnim distributivnim kompanijama. Prekid struje će uticati na potrošače u gradu Kijevu, kao i u Kijevu, Černigovu, Čerkasu, Žitomiru, Sumskoj, Harkovskoj i Poltavskoj oblasti, navodi se u izveštaju.

Ukrenergo podsjeća da rasporedi stalnih isključenja predviđaju da će određene grupe potrošača svakodnevno videti ograničenja koja se uvode, prema određenom rasporedu koji sastavljaju operateri distributivnih mreža za svaki pojedini region.

Regionalni distributeri su trebali unaprijed da izrade i objave rasporede ispada, naglašava kompanija.

Napominje se da su ograničenja potrošnje potrebna da bi se smanjilo opterećenje na mrežama, obezbjedilo održivo balansiranje elektroenergetskog sistema i izbegle ponovljene nesreće nakon što su elektroenergetske mreže oštećene ruskim raketnim i dronovima.

„Radovi na popravci i restauraciji traju danonoćno. Molimo za razumevanje i podršku“, istakli su iz kompanije.

Saopšteno je da se rasporedi isključenja mogu naći na veb stranicama distributivnih kompanija (oblenergos).

Kako je saopšteno, Rusija je od 10. oktobra započela masovne udare na ukrajinsku energetsku infrastrukturu. Rakete i bespilotne letjelice iranske proizvodnje ciljaju objekte za proizvodnju i sistem za prenos energije.