Generalni sekretar UN stigao u Kijev

Generalni sekretar UN stigao u Kijev

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš doputovao je u posjetu Ukrajini.

Ovo je saopštio njegov portparol Stefan Dižarik, odgovarajući na pitanja novinske agencije dpa, prenosi „Evropska istina“ pozivajući se na Tagesšau.

Generalni sekretar UN stigao je noću u glavni grad Ukrajine Kijev.

Tokom svoje treće posete Ukrajini od početka rata, 73-godišnji Gutereš će se sastati sa predsednikom Vladimirom Zelenskim kako bi pregovarali o nastavku sporazuma o žitu.

Ugovor o izvozu ukrajinskog žita kroz Crno more pod ruskom kontrolom ističe 18. marta, a UN insistiraju na još jednom produženju.

Ranije su mediji javili da je Ukrajina započela onlajn pregovore sa partnerima o nastavku Crnomorske inicijative za žito, sa ciljem da se osigura da Kijev može da nastavi da isporučuje žito na svetska tržišta.

Inicijativa je pokrenuta uz posredovanje Ujedinjenih nacija i Turske prošlog jula, a produžena je u novembru. Ističe 18. marta, osim ako se ne dogovori produženje.

Turski ministar inostranih poslova Mevlut Čavušoglu rekao je u nedelju da Ankara čini sve napore da produži „sporazum o žitu”.

Rusija je saopštila da će pristati na produženje sporazuma o crnomorskom žitu samo ako se uzmu u obzir interesi njenih sopstvenih poljoprivrednih proizvođača.