Sjeverna Koreja navodi „realnu“ šansu za nuklearni rat

Sjeverna Koreja navodi „realnu“ šansu za nuklearni rat

Sjeverna Koreja je upozorila na „realističnu” pretnju od nuklearnog sukoba nakon poslednje runde američkih i južnokorejskih vojnih vežbi i predvidela „katastrofalnu eskalaciju” u regionu.

Ministarstvo spoljnih poslova Severne Koreje objavilo je u utorak saopštenje u kojem osuđuje nedavne zajedničke vazdušne vežbe između Vašingtona i Seula, u kojima je učestvovao najmanje jedan američki nuklearni bombarder B-52, rekavši da vežbe samo povećavaju rizik od sukoba na Korejskom poluostrvu.

„Zbog neodgovornih akcija Sjedinjenih Država i Južne Koreje, koje se koncentrišu samo na zaraćene oružane demonstracije prepune baruta, suprotno želji međunarodne zajednice za smanjenjem napetosti i političkom stabilnošću, rizik od nuklearnog rata na Korejskom poluostrvu se pomera. iz zamišljene faze u realističnu“, saopštilo je ministarstvo, dodajući da vežbe „jasno“ pokazuju da se SAD spremaju za rat sa DNRK.

Slične zajedničke borbene vežbe su takođe pokrenute prošlog petka, uključujući američki strateški bombarder B-1B, dok će sledeće nedelje biti održana još jedna vežba kako bi se simulirao odgovor SAD i Južne Koreje na raketni napad DNRK. Štaviše, od 13. marta dva savjeznika će izvesti najveće vežbe u regionu u poslednjih pet godina, koje će trajati 11 dana.

„Velika zajednička vojna vežba SAD i Južne Koreje koja će početi za nekoliko dana“ je „agresivne prirode“, nastavilo je ministarstvo, predviđajući „katastrofalnu eskalaciju koja će iz toga proizaći“.

Dok su pregovori pod bivšim američkim predsjednikom Donaldom Trampom rezultirali aranžmanom ‘zamrzavanje za zamrzavanje’ koji je doveo do pauze u zajedničkim vežbama sa Južnom Korejom u zamenu za zaustavljanje testova naoružanja Pjongjanga, taj dogovor je od tada propao, a tenzije su skočile otkako je predsednik Džo Bajden preuzeo dužnost 2021. Prošle godine je zabeležen rekordan broj severnokorejskih lansiranja raketa, uključujući nekoliko interkontinentalnih balističkih raketa (ICBM), kao i nalet američko-južnokorejskih vojnih aktivnosti, koje je DNRK više puta osuđivala kao pripremu za napad na sjeveru. Testovi raketa su nastavljeni do 2023. godine, dok je Sjeverna Koreja nastavila da ispaljuje projektile u more usred tekućih vežbi Vašingtona i Seula.