Britanija prebacuje Ukrajini oko 1.000 protivvazdušnih projektila

Britanija prebacuje Ukrajini oko 1.000 protivvazdušnih projektila

Velika Britanija je Ukrajini obezbjedila oko hiljadu dodatnih raketa zemlja-vazduh za suprotstavljanje ruskoj pretnji ukrajinskoj infrastrukturi.

Kako prenosi Evropska istina, ovo je saopštio ministar odbrane Ben Volas tokom posete poligonima za obuku ukrajinskih vojnika u Britaniji u sredu.

Navodi se da Britanija predaje protivvazdušne rakete kao odgovor na zahtev Ukrajine da ojača svoju protivvazdušnu odbranu i zaštiti svoju kritičnu infrastrukturu, koja je stalno na udaru Rusije.

Preneseni protivvazdušni sistemi, koji se sastoje od lansera i raketa, mogu se koristiti u sprezi sa postojećim mogućnostima Oružanih snaga Ukrajine i sposobni su da obaraju vazdušne ciljeve poput ruskih dronova i krstarećih raketa.

„Posvećenost obezbjeđivanju još stotina raketa zemlja-vazduh predstavlja nastavak naše odbrambene podrške Ukrajini od ruske agresije i pomoći će Ukrajini da se odupre prijetnji od nezakonitog oštećenja kritične nacionalne infrastrukture“, smatra Volas.

Sedeći zajedno sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom i ministrima odbrane zemalja Zajedničkih ekspedicionih snaga Evrope, on je dodao da je Britanija već obučila više od 7.400 regruta i više od 60 mlađih komandanata Oružanih snaga.

Volas je takođe najavio da će Britanija povećati podršku ukrajinskim snagama u zimu kako se ključna bitka za Herson bude približavala. Konkretno, već je najavio da će Ukrajini obezbediti još 12.000 kompleta za spavanje za ekstremno hladno vreme.

A premijer Velike Britanije Riši Sunak najavio je kritičnu nabavku zimskih uniformi za Oružane snage Ukrajine.