Ženama je zabranjeno da ulaze u zabavne parkove u avganistanskoj prijestonici

Ženama je zabranjeno da ulaze u zabavne parkove u avganistanskoj prijestonici

Avganistanskim ženama zabranjen je ulazak u zabavne parkove u Kabulu u srijedu nakon što je talibansko ministarstvo morala saopštilo da će ženama biti zabranjen pristup javnim parkovima.

Portparol Ministarstva za propagiranje vrlina i prevenciju poroka (MPVPV) potvrdio je da će ženama biti zabranjen pristup parkovima kada ih je Rojters zatražio za komentar, ali nije odgovorio na zahtjeve da pruži dodatne detalje.

Nije bilo jasno koliko se široko primenjuju ograničenja ili kako su uticala na prethodno pravilo iz MPVPV-a prema kojem se parkovi, uključujući otvorene prostore, moraju razdvojiti po polu i da će određeni dani biti po strani za žene.

Bilal Karimi, zamjenik portparola tvrdolinijske islamističke talibanske administracije, nije odgovorio na zahtjev za komentar.

U zabavnom parku u Kabulu koji je sadržavao vožnje kao što su automobili i panoramski točak, Rojtersovi svedoci su primetili da su zvaničnici parka odbili nekoliko žena, a talibanski agenti su posmatrali situaciju.

Masoma, stanovnica Kabula koja je tražila da se objavi samo njeno ime iz bezbjednosnih razloga, planirala je da odvede svoje unuče da poseti park, ali je odbijena.

„Kada majka dođe sa svojom djecom, mora im se dozvoliti da uđu u park, jer ova djeca nisu videla ništa dobro… moraju da se igraju i da se zabavljaju“, rekla je ona za Rojters. „Mnogo sam ih nagovarao, ali nisu nam dozvolili da uđemo u park i sada se vraćamo kući.

Dva operatera parkova, koji su tražili da ostanu anonimni da govore o osetljivoj stvari, rekli su da su im talibanski zvaničnici rekli da ne dozvoljavaju ženama da ulaze u njihove parkove.

Otkako su prošle godine preuzeli Avganistan, islamistički talibani su rekli da žene ne bi trebalo da izlaze iz kuće bez muškog rođaka i da moraju da pokriju lice, iako neke žene u urbanim centrima ignorišu to pravilo, a nekim ženama je dozvoljeno da rade u vladinim kancelarijama. Grupa je takođe upalila signale da će otvoriti sve srednje škole za devojke u martu.

Zapadne vlade su rekle da grupa treba da preokrene svoj kurs u vezi sa pravima žena za bilo kakav put ka formalnom priznanju talibanske vlade.

Talibani kažu da poštuju prava žena u skladu sa svojim tumačenjem islamskog zakona.