Poljska je uspostavila konzularne odnose sa Kosovom

Poljska je uspostavila konzularne odnose sa Kosovom

Vlade Poljske i delimično priznatog Kosova potpisale su u utorak sporazum o uspostavljanju konzularnih odnosa putem razmjene nota, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Poljske.

Sporazum predstavlja implementaciju odluke poljske vlade o uspostavljanju konzularnih odnosa sa Kosovom usvojene u septembru. Uprkos tome što je Varšava među prvima priznala nezavisnost Prištine, uzdržala se od uspostavljanja diplomatskih i konzularnih odnosa u isto vrijeme.

Prema poljskom Ministarstvu spoljnih poslova, zaključen sporazum „će omogućiti da se obezbjedi optimalan nivo konzularne zaštite poljskih državljana na teritoriji Republike Kosovo“.

Varšava je takođe istakla svoje namere da nastavi da promoviše evropsku integraciju svih država Zapadnog Balkana i da da aktivan doprinos obezbeđivanju stabilnosti i bezbednosti u regionu, posebno preko poljskog vojnog kontingenta u sastavu snaga KFOR-a i policijske misije Euleks. na Kosovu.

Kosovo, koje je proglasilo nezavisnost 17. februara 2008. godine, priznalo je više od 100 zemalja svijeta, uključujući SAD, Kanadu, Japan, Tursku, većinu zemalja EU i druge. Osim Srbije i Bosne i Hercegovine, nezavisnost zemlje nisu priznale Rusija i Kina.

U aprilu 2016. godine stupio je na snagu Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između EU i Kosova.