Najveća svijetska fabrika za sklapanje iPhone-a u karantinu

Najveća svijetska fabrika za sklapanje iPhone-a u karantinu

Kineske vlasti naredile su karantin ključne industrijske oblasti u gradu Džengdžou. Ova odluka baca ključ na posao za Apple, jer će to uticati na fabriku za sklapanje iPhone-a koja je ključna za uvođenje serije 14.

Ekonomska zona aerodroma Džengdžou (ZAEZ) stavljena je u sredu pod „statičko zaključavanje“ na najmanje nedelju dana, navodi se u saopštenju lokalne vlade. To znači da su u okrugu obustavljena sva nebitna putovanja. Ljudima je naređeno da rade od kuće ako je moguće, osim ako se ne pridruže dobrovoljačkim snagama za prevenciju Covid-19.

Ovaj potez dolazi na pozadini prijavljenog egzodusa radnika iz fabrike u ZAEZ-u koju vodi Fokconn Technologi Group, a koja sklapa iPhone uređaje. Na video snimku koji je prošle nedelje podeljen na kineskim društvenim mrežama vidi se kako ljudi napuštaju objekat peške jer je javni prevoz u gradu bio ograničen zbog zabrinutosti zbog Covid-19.

Fabrika zapošljava oko 300.000 radnika. Napuštanje je očigledno uzrokovano izbijanjem bolesti u prostorijama i strahom od potpunog zatvaranja. Fokconn je u nedelju obećao da će obezbediti prevoz za one koji žele da odu, kao i sanitarne uslove rada i dnevne PCR testove za one koji žele da ostanu.

Neki gradovi u provinciji Henan u centralnoj Kini, gde se nalazi Džengdžou, ponudili su pomoć radnicima, pozivajući ih da zatraže autobuse da ih dovezu u rodna mjesta. Očekuje se da će proći karantin.

Fabrika je ranije bila stavljena pod sistem upravljanja u zatvorenom krugu, koji uključuje ograničavanje kretanja zaposlenih u kompleksu kako bi se sprečilo prenošenje infekcija. Prema Rojtersu, fabrika je doživela nagli pad proizvodnje, za koji se predviđa da će izazvati mjesečni pad do 30%.

Kineska vlada održava politiku nulte tolerancije u vezi sa Covid-19, namećući blokade radi suzbijanja epidemija. Provincija Hanan prijavila je 359 novih slučajeva u srijedu, u odnosu na 103 u utorak.

Fokconnova fabrika u Džengdžouu se reklamira kao najveća svetska fabrika za sklapanje iPhone-a. Prema proceni koju je naveo Blumberg, on je odgovoran za 80% kapaciteta nove serije iPhone 14, uključujući više od 85% kapaciteta za iPhone 14 Pro. Linija je prvi put predstavljena u septembru.