Pakistan je skinut sa ‘sive’ liste globalnog nadzornog organa za finansiranje terorizma

Pakistan je skinut sa ‘sive’ liste globalnog nadzornog organa za finansiranje terorizma

Pakistan je uklonjen sa međunarodne sive liste koja garantuje pojačani nadzor za finansiranje terorizma, rekao je u petak šef međunarodne organizacije za praćenje pranja novca koja čini listu.

Odluka, koja daje podsticaj reputaciji južnoazijske nacije pogođene krizom, doneta je na kraju dvodnevnog sastanka u Parizu, rekao je predsednik Radne grupe za finansijsku akciju (FATF) T Raja Kumar na konferenciji za novinare.

„Posle dosta rada pakistanskih vlasti, oni su radili kroz dva odvojena akciona plana i završili kombinovane 34 akcione stavke za rešavanje nedostataka u njihovim sistemima za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma“, rekao je predsednik FATF T Raja Kumar. konferencija za novinare u Parizu.

Na sastanku u junu, FATF je rekao da zadržava Pakistan na takozvanoj „sivoj listi“, ali je rekao da bi ona mogla biti uklonjena nakon posete na licu mesta kako bi se potvrdio napredak.

Kumar je rekao da je tim FATF-a posetio Pakistan i da je zadovoljan implementacijom programa.

„Izlazak Pakistana sa sive liste FATF-a je potvrda naših odlučnih i trajnih napora tokom godina“, rekao je premijer Šehbaz Šarif na Tviteru.

Pakistan je naveden 2018. zbog „strateških nedostataka vezanih za finansiranje terorizma“.

Iako je ta zemlja skinuta sa liste, „ima posla koji treba da se uradi“, rekao je Raja, dodajući da je FATF ohrabrio Pakistan da ojača svoje mehanizme praćenja.

Njegovim uklanjanjem sa liste, Pakistan bi u suštini dobio jačanje reputacije i dobio bi čist račun od međunarodne zajednice o finansiranju terorizma.

To bi takođe poboljšalo raspoloženje, što je važno iz perspektive direktnih stranih investicija.

Nedavne velike poplave u Pakistanu dodatno su oslabile ekonomiju zemlje, koja je već u previranju sa rastućim deficitom tekućeg računa, inflacijom iznad 20% i oštrom depresijacijom valute rupija.