Košarkaš Tomas Ertel suspendovan nakon što se pridružio ruskom timu

Košarkaš Tomas Ertel suspendovan nakon što se pridružio ruskom timu

Karijera košarkaša Tomasa Ertela u reprezentaciji Francuske je „gotova“ nakon što je odlučio da se pridruži Zenitu iz Sankt Peterburga u Rusiji, saopštili su zvaničnici.

Ertel (33) se pridružio Zenitu u septembru ubrzo nakon što je pomogao Francuskoj da osvoji srebro na Evropskom prvenstvu.

Zvjezdaški špic je napravio potez uprkos upozorenju francuskih košarkaških šefova da bilo koji igrač koji se pojavi u Rusiji više neće biti razmatran za selekciju reprezentacije.

Heurtel je navodno potpisao pisanu izjavu da bi potvrdio svoju saglasnost, samo da bi razbesneo francuske zvaničnike preseljenjem u Rusiju nakon EuroBasket turnira 2022.

U izjavi za L’Ekip u utorak, predsjednik Francuske košarkaške federacije (FFBB) Žan-Pjer Siutat rekao je da je Ertelovo vrijeme u nacionalnim bojama završeno.

„Što se tiče Tomasa, kome smo jasno objasnili kako stvari funkcionišu, on nije poštovao svoju obavezu. Za mene od danas smatram da ga više neće biti (sa francuskim timom). Gotovo je“, rekao je Siutat.

FFBB je početkom avgusta upozorio da igrači koji nastupaju za ruske ili beloruske timove neće imati pravo na selekciju dok traje sukob u Ukrajini.

Od igrača i zvaničnika je zatraženo da potpišu „sertifikat pod zakletvom“ kako bi potvrdili svoj dogovor, a svako kršenje značilo je da mogu izgubiti pravo da se pojave na takmičenjima, uključujući Olimpijske igre u Parizu 2024.

Francuski igrači Livio Žan-Šarl i Luj Laberi – koji igraju u CSKA iz Moskve i UNIKS-u iz Kazanja – navodno nisu potpisali dokument i uklonjeni su sa liste FFBB-a.

Hertel se, međutim, pojavio na turniru Evrobasketa 2022. u septembru, gde je pomogao Francuskoj u finalu, na kraju izgubivši od Španije.

Nekoliko dana kasnije, objavljeno je da se zvijezda pridružila Zenitu na jednogodišnji ugovor sa opcijom produžetka na godinu dana.

Košarkaški zvaničnici su u septembru donekle dvosmisleno sugerisali da bi Hertel ipak mogao da uđe u reprezentaciju Francuske za Svetsko prvenstvo 2023. i Olimpijske igre 2024., sve dok je odlučio da ne produži svoj boravak u Rusiji sledeće godine.

Međutim, čini se da su najnoviji komentari Siutata u potpunosti isključili tu mogućnost.

Sam Heurtel je ranije u oktobru odgovorio na skandal u objavi na društvenim mrežama, u kojoj je rekao da ga „nije briga“ za kritike.

Zvijezda je za Francusku osvojila 99 utakmica i bila je deo tima koji je osvojio olimpijsko srebro na Igrama u Tokiju 2020.

Pre nego što je otišao u Rusiju, Hertel je igrao u Real Madridu u Španiji i imao je periode u timovima u Francuskoj i Turskoj.