Bespilotne letelice jemenskih pobunjenika gađaju grčki brod u luci koju vodi vlada

Bespilotne letelice jemenskih pobunjenika gađaju grčki brod u luci koju vodi vlada

Jemenski pobunjenici koje podržava Iran saopštili su da su gađali teretni brod u petak ispred naftnog terminala na jugu arapske zemlje uništene ratom kako bi sprečili provladine snage da ga koriste za izvoz nafte. Grčka kompanija koja je vlasnik tankera pod zastavom Maršalskih ostrva saopštila je da nije pretrpela nikakvu štetu u napadu bespilotnih letelica napunjenih eksplozivom.

Napad koji je očigledno bio usmjeren na Nisos Kea predstavlja prvu najavljenu vojnu akciju otkako je ranije ovog mjeseca isteklo primirje između zaraćenih strana u zemlji. Takođe ponovo signalizira potencijalnu opasnost za komercijalne brodove koji prolaze ili se zaustavljaju u Jemenu.

Napad se dogodio u Aš Širu, u Jemenu, u blizini grada Mukala, nekih 585 kilometara (360 milja) istočno od prestonice Sane koju drže pobunjenici, na teritoriji koju godinama drže provladine snage.

Vlasnik Nissos Kea, Okeanis Eco Tankers Corp. sa sedištem u Atini, rekao je da su se dogodile „dve eksplozije izazvane dronom u neposrednoj blizini“ dok je pokušavao da se utovari u luci. Luka Ash Shihra ima naftovod za sirovu naftu koji ima kapacitet od 300.000 barela dnevno.

„Nijedna eksplozija nije pogodila brod. Sva posada je bezbjedna i nepovrijeđena“, saopštili su iz kompanije. „Nije bilo oštećenja na plovilu i nije bilo zagađenja.“

Satelitski podaci koje je analizirao Asošijeted pres pokazuju da je Nisos Kea daleko od jemenske obale u Adenskom zalivu u međunarodnoj vodi i da u subotu plovi prema Omanu.

Pomorske trgovinske operacije britanske vojske, koje nadgledaju pomorski saobraćaj na Bliskom istoku, priznale su u petak „incident“ kod Eš Šira, ali su samo saopštile da su brod i njegova posada bezbedni. Peta flota američke mornarice sa sedištem na Bliskom istoku nije odgovorila na pitanja o napadu.

Huti su napad nazvali „udarom upozorenja“.

Vlada je osudila napad i rekla da su „sve opcije otvorene u suočavanju sa ovom terorističkom akcijom“ i upozorila da bi to moglo negativno uticati na sve dalje mirovne pregovore.

Takođe se navodi da je napad u petak bio treći u poslednjih nekoliko dana dronova Huti na njihovoj teritoriji, nakon što je još jedan brod gađan u utorak i sredu uveče u luci Radoum, u centralnom delu jemenske obale u Adenskom zalivu. Međunarodne vlasti ranije nisu priznavale te udare.

U Jemenu od 2014. besni rat između pobunjenika Huti i provladinih snaga, koje podržava koalicija sunitskih arapskih država Zaliva.

Huti, koje podržava Iran, spustili su se sa planina 2014. godine, zauzeli severni Jemen i glavni grad te zemlje i primorali međunarodno priznatu vladu da pobegne u egzil u Saudijsku Arabiju.

Od tada je više od 150.000 ljudi ubijeno u nasilju, a 3 miliona je raseljeno. Dve trećine stanovništva dobija pomoć u hrani.

Prvobitno, dvomesečno primirje na koje je vlada pristala 2. aprila i Huti je produženo dva puta, do 2. oktobra. Od tada, i Sjedinjene Države i Ujedinjene nacije krive Huti za slom napora da se produži ponovo prekid vatre.

Jedna od glavnih prepreka primirju je korišćenje jemenskih resursa. Huti smatraju da naftu proizvedenu u Jemenu ne bi trebalo dozvoliti da se izvozi od strane vlade u nedostatku novca.