Švajcarska se pridružila sankcijama EU protiv Irana

Švajcarska se pridružila sankcijama EU protiv Irana

Švajcarska ministarstva ekonomije i energetike i spoljnih poslova odlučila su u srijedu da se pridruže sankcijama EU protiv Irana zbog isporuke dronova Rusiji, prenosi „Evropska istina“.

Sankcije Evropske unije uvedene su 20. oktobra i odnose se na tri iranska fizička lica i jedno pravno lice uključeno u razvoj i isporuku bespilotnih letelica Rusiji korišćenih u ratu u Ukrajini.

Istovremeno, Švajcarska je odlučila da se ne pridruži sankcijama EU uvedenim u vezi sa protestima u Iranu i kršenjem ljudskih prava, ali je osudila akcije iranskih bezbednosnih snaga na suzbijanju protesta i kršenju ljudskih prava.

Savezni savet Švajcarske naglašava da je već uveo dalekosežne sankcije Iranu, uključujući finansijske, turističke i robne. Osim toga, Švajcarska je jedna od rijetkih zemalja koja vodi redovan bilateralni dijalog sa Iranom o pitanjima ljudskih prava i pravosuđa.

Rusija u poslednje vreme masovno koristi dronove kamikaze za napade na Ukrajinu, koje stručnjaci identifikuju kao iranski Šahed-136, a ruske snage ih koriste pod imenom Geran. Teheran je više puta negirao transfer dronova Rusiji. Bijela kuća smatra da su poricanja Irana lažna.