Sjeverna Koreja je ispalila 17 projektila, od kojih je jedna prvi put sletela na obalu Južne Koreje

Sjeverna Koreja je ispalila 17 projektila, od kojih je jedna prvi put sletela na obalu Južne Koreje

Sjeverna Koreja je u srijedu ispalila najmanje 17 projektila u more, uključujući i jednu koja je pala na manje od 60 km (40 milja) od obale Južne Koreje, koju je predsjednik Južne Koreje Jun Suk Jeol opisao kao „teritorijalnu zadiranje“.

To je bio prvi put da je balistička raketa pala u blizini voda Juga otkako je poluostrvo podeljeno 1945. godine, a Sever je ispalio najviše projektila u jednom danu. Južna Koreja je izdala retka upozorenja o vazdušnim napadima i kao odgovor lansirala sopstvene rakete.

Raketa je pala izvan teritorijalnih voda Južne Koreje, ali južno od sjeverne granične linije (NLL), sporne međukorejske pomorske granice.

Južnokorejski ratni avioni ispalili su tri rakete vazduh-zemlja u more severno preko NLL kao odgovor, saopštila je južna vojska. Zvaničnik je rekao da je korišćeno oružje uključivalo AGM-84H/K SLAM-ER, koje je „stand-off“ precizno oružje za napad koje je napravljeno u SAD i koje može da leti do 270 km (170 milja) sa 360 kg (800- funta) bojeva glava.

Lansiranja Juga su usledila nakon što je Ioonova kancelarija obećala „brz i čvrst odgovor“.

„Današnja provokacija Sjeverne Koreje bila je efikasan čin teritorijalnog zadiranja projektila koji je upao u NLL po prvi put od (dve Koreje) divizije“, rekao je novinarima visoki zvaničnik u Ioonovoj kancelariji.

Na pitanje da li je raketa letela ka teritoriji Juga i da li je trebalo da bude presretnuta, zvaničnik je rekao: „Strogo govoreći, nije slijetela na našu teritoriju već u Isključivu ekonomsku zonu pod našom jurisdikcijom, tako da nije bila predmet presretanja. “

Ta raketa je bila jedna od tri balističke rakete kratkog dometa ispaljene iz sjevernokorejskog priobalnog područja Vonsan u more, saopštio je Zajednički načelnik štabova Južne Koreje (JCS). JCS je kasnije saopštio da je čak 14 drugih projektila različitih tipova ispaljeno sa istočne i zapadne obale Sjeverne Koreje.

JCS je saopštio da je najmanje jedna od raketa pala 26 km južno od NLL, 57 km od južnokorejskog grada Sokčo, na istočnoj obali, i 167 km od ostrva Ulleung, gde su oglasila upozorenja o vazdušnom napadu.

„Čuli smo sirenu oko 8:55 ujutro i svi u zgradi smo se spustili do mjesta za evakuaciju u podrumu“, rekao je zvaničnik okruga Ulleung za Rojters. „Ostali smo tamo dok nismo došli gore oko 9:15 nakon što smo čuli da je projektil pao u otvoreno more.

Jedan stanovnik južnog dijela ostrva rekao je da nisu dobili nikakva upozorenja.

Sjever je takođe ispalio više od 100 metaka artiljerije sa svoje istočne obale u vojnu tampon zonu uspostavljenu vojnim sporazumom sa Južnom Korejom, saopštila je vojska Južne Koreje.

Otpuštanje krši sporazum iz 2018, saopštio je JCS.

Sjeverna i Južna Koreja su tehnički još uvek u ratu jer je njihov sukob iz 1950-53 završio primirjem, a ne mirovnim sporazumom.

Sjeverna Koreja sa nuklearnim oružjem testirala je rekordan broj projektila ove godine, a zvaničnici u Seulu i Vašingtonu kažu da je Sjeverna Koreja završila tehničke pripreme za sprovođenje testa nuklearnog oružja po prvi put od 2017.

Lansiranja su usledila samo nekoliko sati nakon što je Pjongjang zatražio od Sjedinjenih Država i Južne Koreje da zaustave vojne vežbe velikih razmera, rekavši da se takva „vojna brzopletost i provokacije više ne mogu tolerisati“.

Uprkos tome što je Jun proglasio nacionalnu nedjelju žalosti nakon što je više od 150 ljudi ubijeno u masovnoj gužvi tokom vikenda u Seulu, Sjedinjene Države i Južna Koreja započele su u ponedeljak jednu od svojih najvećih kombinovanih vojnih vazdušnih vežbi. Nazvane Oluja opreza, vežbe uključuju stotine ratnih aviona sa obe strane koji izvode lažne napade 24 sata dnevno.

Sjeverna Koreja, koja je godinama sprovodila raketne i nuklearne programe prkoseći sankcijama UN, rekla je da je nedavni nalet lansiranja bio odgovor na savjezničke vežbe.

Pak Džong Čon, sekretar Centralnog komiteta vladajuće Radničke partije Severne Koreje, rekao je u saopštenju u sredu da je broj ratnih aviona koji su učestvovali u Oluji Vigilant dokazao da je vježba bila „agresivna i provokativna“ i da je posebno ciljala Sjevernu Koreju. Rekao je da čak i njegovo ime oponaša operaciju Pustinjska oluja protiv Iraka 1990-ih godina.

„Neprimereni potezi neprijateljskih snaga za vojnu konfrontaciju stvorili su tešku situaciju na Korejskom poluostrvu“, rekao je Pak u saopštenju koje je prenjela državna novinska agencija KCNA.

U utorak u Vašingtonu, portparol američkog Stejt departmenta Ned Prajs rekao je da su vežbe „čisto odbrambene prirode“ i da su Sjedinjene Države jasno stavile do znanja Sjevernoj Koreji da ne gaje neprijateljske namjere.

Prajs je dodao da su Sjedinjene Države i njihovi saveznici takođe jasno stavili do znanja da će postojati „duboki troškovi i duboke posledice“ ako Sjeverna Koreja nastavi nuklearno testiranje, što bi bio „opasan, destabilizujući korak“. Nije precizirao.

U telefonskom razgovoru sa američkim državnim sekretarom Antonijem Blinkenom, južnokorejski ministar spoljnih poslova Park Džin nazvao je sjevernokorejsko lansiranje projektila „bez presedana“ i „teškim činom vojne provokacije“. Dvojica zvaničnika osudila su lansiranje i pristala da sarađuju protiv pretnji Sjeverne Koreje, navodi se u saopštenju Parkove kancelarije.

Ministarstvo za zemljište, infrastrukturu i transport Južne Koreje saopštilo je da će zbog lansiranja neki vazdušni putevi preko mora između Sjeverne Koreje i Japana biti zatvoreni do četvrtka.

„Naša vojska nikada ne može tolerisati ovakvu vrstu provokativnog čina Sjeverne Koreje i odgovoriće striktno i čvrsto uz blisku saradnju Južne Koreje i SAD“, navodi se u saopštenju JCS.

Japanski ministar odbrane Jasukazu Hamada rekao je da vlada veruje da su najmanje dvije balističke rakete lansirane iz Sjeverne Koreje, jedna koja leti na istok, a druga na jugoistok.

Prvi je preleteo 150 km do maksimalne visine od približno 150 km, dok je drugi pokrio domet od 200 km do maksimalne visine od 100 km, rekao je on novinarima u Tokiju u srijedu ujutro.

Akcije Sjeverne Koreje ugrožavaju mir i stabilnost Japana, šireg regiona, kao i širu međunarodnu zajednicu, rekao je Hamada.