Tviter označio ukrajinske „državne medije“

Tviter označio ukrajinske „državne medije“

Tek nakon što ga je kupio milijarder Elon Mask, Tviter je počeo da označava tvitove ukrajinskih medija koje podržava država na isti način na koji to čini brojnim ruskim medijima. Oznake su se pojavile na nalozima poput United24.media – platforme koju je postavio ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski – počevši od utorka.

Tviter je počeo ne samo da označava sve tvitove koji se povezuju sa ruskim državnim medijima, već je i smanjivao njihovu vidljivost u februaru, objavljujući politiku nakon početka vojne operacije Moskve u Ukrajini. Platforma je u to vreme tvrdila da planira da doda etikete medijima drugih zemalja koje podržava država, što je obećalo da će učiniti od 2020. Dok su neki kineski i iranski mediji tako označeni, francuski, britanski i američki mediji su ne, uprkos tome što je naveden kao visok prioritet.

Musk, glasni pristalica ukrajinske vlade, ipak se našao na udaru kritike Kijeva prošlog meseca kada je predložio mirovni sporazum sa Moskvom koji bi uključivao odustajanje Ukrajine od svih pretenzija na Krim i obavezu na neutralnost.

U jednom trenutku, milijarder je čak navodno nakratko bio uvršten na ozloglašenu „listu ubistava” Mirotvoretsa nakon što su se pojavili izveštaji da je pretio da će ukrajinskoj vojsci odseći slobodan pristup svom satelitskom internet servisu Starlink ako Pentagon ne pokrije troškove. Generalni direktor SpaceKs-a je od tada uverio Kijev da neće isključiti Starlink čak i ako američka vlada odbije da obezbedi sredstva.

Musk se nije stideo da izvrši promene na Tviteru, otpusti četvoricu njegovih najviših rukovodilaca – uključujući generalnog direktora Paraga Agravala – i likvidira ceo odbor direktora ranije ove nedelje usred izveštaja da planira da smanji radnu snagu za čak četvrtinu. Najbogatiji čovek na svetu planira da naplati korisnicima 8 dolara da dobiju ili zadrže željeni plavi ček verifikacije, koji će dolaziti sa višim rangiranjem u pretrazi, manje oglasa i mogućnošću postavljanja video zapisa dugog formata. Musk je prošle nedelje platio 44 milijarde dolara za Tviter nakon meseci prepirke sa menadžmentom kompanije oko uslova ugovora.