Slovačka bi mogla nacionalizovati glavnog proizvođača električne energije

Slovačka bi mogla nacionalizovati glavnog proizvođača električne energije

Slovačka, ako je potrebno, može nacionalizovati proizvođača električne energije Slovenske elektrarne kako bi garantovala jeftinu struju za stanovništvo.

To je izjavio ministar finansija Igor Matovič, piše „Evropska istina“ pozivajući se na Euractiv.

Slovenske elektrarne su trenutno u vlasništvu kompanije EPH češkog milijardera Daniela Kretinskog i italijanskog energetskog giganta Enel. Oni zajedno poseduju dve trećine akcija, a ostatak pripada Ministarstvu privrede Slovačke.

Kompanija upravlja dvema nuklearnim elektranama u Slovačkoj – Jaslovske Bogunice i Mohovce.

Prema Matovičevim rečima, intervencija države može biti neophodna da bi se garantovale fer cene, jer cena proizvodnje električne energije u NEK ne odgovara tržišnoj ceni.

„Jedno od rešenja za energetsku krizu je da ćemo pokušati da se dogovorimo sa sadašnjim akcionarima o otkupu udela Slovenske elektrane“, rekao je Matovič.

ON nije rekao koliko će to koštati, ali je rekao da bi nacionalizacija bila „poslednje sredstvo“.

Član Nacionalnog saveta Marijan Viskupić iz stranke Sloboda i solidarnost, koja je prošle nedelje napustila vladinu koaliciju, slaže se da je privatizacija Slovenskih elektrana bila greška, ali je rekao da je sticanje većine akcija nemoguće.

„S obzirom na našu finansijsku situaciju i budžetski deficit koji sada imamo i koji ćemo imati u narednim godinama, država nema mogućnost da otkupi Slovenske elektrarne“, rekao je on.

Podsetićemo da Evropska komisija podržava povećanje uvoza električne energije Evropske unije iz Ukrajine na pozadini energetske krize.

Ukrajina je u martu podnela zahtev za pridruživanje evropskom energetskom sistemu ENTSO-E i početkom juna dobila pravo da izvozi svoju energiju u Evropu. Prva komercijalna prekogranična razmena električne energije počela je krajem juna sa Rumunijom i sa Slovačkom u julu.