Mediji: Ergodan će ponuditi Putinu da se sastane sa Zelenskim

Mediji: Ergodan će ponuditi Putinu da se sastane sa Zelenskim

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan predložiće na sastanku u uzbekistanskom Samarkandu ruskom kolegi Vladimiru Putinu da održi sastanak sa ukrajinskim liderom Volodimirom Zelenskim.

„Najvažnija tema sastanka Erdogana i Putina biće situacija u Ukrajini. Erdogan će ruskom kolegi preneti poruku da će Turska nastaviti da ulaže sve napore da okonča rat i postigne održiv prekid vatre kroz inicijative posredovanja. Predsednik Erdogan će, takođe, naglasiti važnost diplomatskoh rešenja. Očekuje se da će tokom sastanka dvojice lidera na dnevnom redu biti i moguća vojna operacija protiv Sirije“, preneo je turski Hurijet.

Dodaje se i da će jedna od glavnih tačaka dnevnog reda na predstojećem sastanku lidera Turske i Ruske Federacije biti funkcionisanje koridora kojim se izvozi žito iz crnomorskih luka, navodi RIA Novosti.

„Posle Putinove izjave da, na njegovu žalost, žito ide u bogate zemlje, Erdogan će tražiti da se ruska roba šalje koridorom na brodovima kojima koordinira Turska“, dodaje turski list.