Rastuće cijene pogodile su ekonomski rast Velike Britanije, povećavajući rizik od recesije

Rastuće cijene pogodile su ekonomski rast Velike Britanije, povećavajući rizik od recesije

Britanska ekonomija je u julu porasla manje nego što se očekivalo, povećavajući rizik da je već u recesiji, uz nagli porast energetskih tarifa koji utiče na potražnju za električnom energijom i skok u ceni materijala koji pogađa građevinski sektor.

Uz inflaciju na 40-godišnjem vrhu od više od 10%, bruto domaći proizvod je porastao za 0,2% u odnosu na jun, pokazali su zvanični podaci u ponedeljak, slabije od srednje prognoze od 0,4%.

U tri meseca do jula, BDP je ostao nepromenjen u poređenju sa prethodnim tromesečnim periodom.

Neki ekonomisti su rekli da podaci od ponedeljka sugerišu da bi privreda mogla biti na putu da se smanji u periodu jul-septembar, nakon što se smanjila za 0,1% u tromesečju april-jun.

„To bi značilo da Velika Britanija ulazi u tehničku recesiju po prvi put od prestanka ograničenja karantina“, rekao je Džejk Fini, ekonomista u PvC-u.

Pol Dejls iz Capital Economics-a rekao je da „razočaravajuće mali skok realnog BDP-a u julu ukazuje na to da ekonomija ima mali zamah i da je verovatno već u recesiji“.

U avgustu je Banka Engleske prognozirala recesiju za petu po veličini svetsku ekonomiju koja će trajati od kraja 2022. do početka 2024. godine, u velikoj meri zbog uticaja na životni standard cenama energije, podstaknutog ratom u Ukrajini.

Ali prošle nedelje Liz Trus je najavila ograničenje domaćih tarifa za energiju što je – zajedno sa očekivanim krugom smanjenja poreza – smanjilo rizik od tako dugotrajnog udara po ekonomiju, iako po ceni od 100 milijardi funti (116 milijardi dolara) ili više Britanske javne finansije su već nategnute.

Kancelarija za nacionalnu statistiku (ONS) saopštila je da anegdotski dokazi sugerišu da je porast cena struje menjao ponašanje potrošača i da je potražnja za energijom pala.

Cene struje su skočile za 54% u 12 meseci do jula, deo skoka troškova struje koji je doveo do novog premijera

Bruto domaća proizvodnja pala je za 0,6 odsto u junu, što uključuje dva dana državnih praznika u čast 70 godina pokojne kraljice Elizabete na britanskom tronu.

Portparol ONS-a rekao je da uticaj praznika nije bio veliki faktor u julu.

Semjuel Tombs, iz Pantheon Macroeconomics, rekao je da će novi državni praznik zakazan za 19. septembar, dan sahrane kraljice, smanjiti ekonomsku proizvodnju za 0,2 procentna poena ovog meseca, ali bi recesija verovatno bila izbegnuta za dlaku.

Uprkos usporavanju ekonomije, očekuje se da će BoE ponovo podići kamatne stope 22. septembra, jer nastoji da se izbori sa stopom inflacije iznad 10%.

Toplotni talas u julu, koji je doneo rekordne temperature, možda je bio još jedan faktor u pozadini pada potražnje za električnom energijom, iako je bilo znakova da je podstakao proizvođače sladoleda i posete zabavnim parkovima i golf klubovima, saopštio je ONS.

Proizvodnja usluga je u julu porasla za 0,4% na mesečnom nivou, ali je industrijska proizvodnja pala za 0,3%, a građevinarstvo za 0,8%, što je odraz skoka cena materijala, delom šireg skoka inflacije, kao i gubitka radnih sati zbog ekstremne vrućine. vremenske prilike.

Odvojeni podaci o trgovini takođe su pokazali uticaj rastućih cena pri čemu je vrednost uvoza goriva dostigla rekordnih 11 milijardi funti u julu i predstavlja rekordnih 21% ukupnog uvoza robe.