Šef Gasproma izložio ishod pregovora sa Turskom

Šef Gasproma izložio ishod pregovora sa Turskom

Šef ruskog državnog monopola za prirodni gas Gasprom govorio je u subotu o napretku postignutom u planovima za čvorište prirodnog gasa u Turskoj, nakon sastanka sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom.

Izvršni direktor Aleksej Miler razgovarao je o stvaranju gasnog čvorišta sa turskim liderom tokom posete delegacije Gasproma Istanbulu u petak.

Strane su takođe pregovarale o pitanjima u vezi sa isporukom ruskog gasa turskim potrošačima, navodi se u saopštenju na zvaničnom Telegram kanalu Gasproma.

Ideju o stvaranju baze za snabdevanje gasom u Turskoj predložio je ruski predsednik Vladimir Putin u oktobru nakon što su gasovodi Sjeverni tok ispod Baltičkog mora pokidani eksplozijama u prethodnom mjesecu. Turski predsjednik je pozdravio tu ideju.

Ranije ove nedelje, Blumberg je citirao turske zvaničnike koji su rekli da Ankara planira da razgovara o mogućnosti dobijanja popusta od preko 25% na uvoz ruskog gasa. Agencija je prošlog meseca izvestila da je Turska zatražila od Rusije da odloži neka od plaćanja gasa Ankari do 2024. godine u pokušaju da ublaži ekonomsku štetu od viših cijena energije.