Srbija traži od NATO-a da rasporedi srpsku vojsku i policiju na Kosovu

Srbija traži od NATO-a da rasporedi srpsku vojsku i policiju na Kosovu

Srbija će tražiti od mirovnih snaga NATO-a da joj dozvole da rasporedi srpsku vojsku i policiju na Kosovu, iako smatra da nema šanse da taj zahtjev bude odobren, izjavio je u subotu predsjednik Aleksandar Vučić.

Vučić je na konferenciji za novinare u Beogradu rekao da će zahtjev uputiti u pismu komandantu NATO snaga Kfora.

Vučićeve izjave usledile su nakon niza incidenata između kosovskih vlasti i lokalnih Srba koji čine većinu u sjevernim oblastima Kosova sa većinskim albanskim stanovništvom.

„Tražićemo od komandanta Kfora da obezbedi raspoređivanje pripadnika vojske i policije Republike Srbije na teritoriju Kosova i Metohije“, rekao je Vučić na konferenciji za novinare u Beogradu. On je rekao da „nema iluzija“ da će zahtjev biti prihvaćen.

Vlada u Beogradu će formalno usvojiti dokument u ponedeljak ili utorak, rekao je on.

To bi bio prvi put da je Beograd zatražio raspoređivanje trupa na Kosovu, u skladu sa odredbama rezolucije Saveta bezbednosti UN kojom je okončan rat 1998-1999, u kojem je NATO intervenisao protiv Srbije da zaštiti Kosovo sa većinskim albanskim stanovništvom.

U rezoluciji se navodi da Srbija može da rasporedi do 1.000 vojnih, policijskih i carinskih službenika na pravoslavnim verskim objektima, područjima sa srpskom većinom i graničnim prelazima, ako takvo raspoređivanje odobri komandant KFOR-a.

U vreme kada je to dogovoreno, Kosovo je bilo međunarodno priznato kao deo Srbije. Uz podršku Zapada, Kosovo je proglasilo nezavisnost 2008. godine, deklaraciju koju Srbija nije priznala.