Gradonačelnik ruskog grada podnio ostavku da bi otišao na front

Gradonačelnik ruskog grada podnio ostavku da bi otišao na front

Gradonačelnik ruskog grada Čite najavio je ostavku, navodeći da namjerava da se prijavi na služenje vojnog roka u Ukrajini kao dobrovoljac.

„Kao desant sa borbenim iskustvom i građanin, ne mogu da ostanem podalje od važne borbe koju naša domovina vodi za svoju budućnost“, napisao je Aleksandar Sapožnikov u objavi na društvenim mrežama u ponedeljak.

Sapožnikov je bio gradonačelnik Čite, koja se nalazi oko 350 km jugoistočno od Bajkalskog jezera, od novembra 2019, kada ga je lokalno zakonodavstvo izabralo. Glasine da je trebalo da da otkaz u ponedeljak su se kovitlale u lokalnim medijima od prošle nedjelje.

Prema zvaničnoj biografiji gradonačelnika, koji ima 40 godina, služio je u ruskim vazdušno-desantnim trupama kao vojni obveznik između 1994. i 1996. godine. Za to vrijeme se borio u sukobu na Sjevernom Kavkazu i bio ranjen. Kasnije je nastavio vojnu službu kao karijerni oficir, ali je dao ostavku 2009. navodeći kao razlog zdravstvene probleme. Bio je na raznim javnim funkcijama od 2014.

Određeni broj ruskih zvaničnika dobrovoljno se prijavio da se bori u Ukrajini otkako je ta zemlja pokrenula delimičnu mobilizaciju radi povećanja broja vojnika. Bivši gradonačelnik južnog grada Krasnodara, poslanik Državne dume Jevgenij Pervišev, potpisao se krajem oktobra. Kao i Sapožnikov, Pervišev je služio kao vojni obveznik 1990-ih i borio se u Čečeniji.

Bivši šef ruske svemirske agencije Dmitrij Rogozin postao je verovatno najistaknutija javna ličnost koja se pridružila vojsci od početka sukoba u Ukrajini. Bivši šef Roskosmosa sada predvodi dobrovoljačku jedinicu pod nazivom Carski vukovi u Donbasu, pružajući vojnu i tehničku pomoć trupama.