2 estonska državljana uhapšena zbog prevare sa kriptovalutama u vrijednosti 575 miliona dolara

2 estonska državljana uhapšena zbog prevare sa kriptovalutama u vrijednosti 575 miliona dolara

Dvojica estonskih državljana uhapšena su u Talinu, u Estoniji, na osnovu optužnice od 18 tačaka za njihovu navodnu umješanost u prevaru kriptovaluta vrijednu 575 miliona dolara i zaveru za pranje novca, saopštilo je u ponedeljak Ministarstvo pravde SAD.

Sergej Potapenko i Ivan Turogin, obojica 37, navodno su prevarili stotine hiljada žrtava kroz višestruku šemu, u kojoj su ih naveli da sklope lažne ugovore o iznajmljivanju opreme sa službom za rudarenje kriptovaluta optuženih pod nazivom HashFlare, navodi se u saopštenju.

Takođe su naterali žrtve da investiraju u banku virtuelne valute pod nazivom Polibijus banka, koja u stvarnosti nije bila banka i nikada nije isplatila obećane dividende, saopštilo je Ministarstvo pravde.

Žrtve su platile više od 575 miliona dolara kompanijama Potapenka i Turogina i oboje su tada koristili lažne kompanije za pranje prihoda od prevare i kupovinu nekretnina i luksuznih automobila, saopštilo je odeljenje.

Optužnicu je 27. oktobra vratila velika porota u zapadnom okrugu Vašingtona, a otpečaćena je u ponedeljak.

Predstavnik Potapenka i Turogina nije odmah bio dostupan za komentar.

„Veličina i obim navodne šeme su zaista zapanjujući“, rekao je pomoćnik državnog tužioca Kenet Polit mlađi iz krivičnog odeljenja Ministarstva pravde. „Vlasti SAD i Estonije rade na tome da zaplene i obuzdaju ovu imovinu i izvuku profit od ovih zločina.

Zavjera o pranju novca navodno je uključivala najmanje 75 nekretnina, šest luksuznih vozila, novčanike za kriptovalute i hiljade mašina za rudarenje kriptovaluta, prema odeljenju, koje je saopštilo da je slučaj istražio FBI.