Ruski botovi se mešaju u američke izbore

Ruski botovi se mešaju u američke izbore

Ruski botovi i trolovi okrivljeni za pobedu bivšeg predsednika Donalda Trampa na izborima 2016. navodno su se vratili na platforme društvenih medija u SAD, uoči izbora na sredini mandata sledeće nedelje.

Njujork tajms je u nedelju tvrdio da svoje napade koji seju razdor i dezinformišu fokusiraju na alternativne mreže kao što su Gab i Parler, pozivajući se na istraživače iz Recorded Future, Mandiant i Graphika.

Sumnjivi računi za koje se veruje da su povezani sa ruskom „farmom trolova“ Internet istraživačka agencija ciljaju konzervativce uoči međuizbora u utorak, rekli su istraživači, pogađajući poznate teme kao što su prevara birača, uočena popustljivost demokrata prema kriminalu, blanko ček administracije u Ukrajini, transrodne osobe deca i druga hitna pitanja.

Istraživači su priznali da je svaka kampanja uticaja koja je vođena na Gab, Gettr ili bivšeg predsednika Truth Social nužno mnogo manja od IRA-ine Facebook kampanje iz 2016, i priznali su da se deo sadržaja „nije virusno proširio na druge platforme“. Gab nalog koji je naveden kao primer ličnosti IRA-e koja se ponovo pojavila da bi se mešala u srednji mandat imao je samo 8.000 pratilaca, a objava je dobila samo 43 odgovora.

Međutim, oni su tvrdili da je potrebno manje napora da se poseje razdor nego na prethodnim izborima. „Od 2016. godine, čini se da strane države mogu sebi priuštiti da skinu deo sa gasa, jer su već stvorile dovoljnu podelu da postoji mnogo domaćih aktera koji za njih nose vodu dezinformacija,“ izvršni direktor Tvitera obratio se za izbornu bezbednost rekao je za Tajms stručnjak Edvard Perez.

Istraživači kao što je Ben Nimmo iz Graphike tvrdili su nakon pobede Donalda Trampa 2016. da je nekoliko hiljada dolara ulaganja IRA za reklame na Fejsbuku odigralo ključnu ulogu u ubeđivanju stotina hiljada Amerikanaca da izgube veru u demokratski proces. Narativ o „ruskim botovima koji prete procesu glasanja“ ponovo se pojavljuje na svakim američkim izborima – kao i na mnogim stranim takmičenjima – od tada.

Međutim, čak je i Graphika u septembru priznala da su stotine lažnih naloga kojima je upravljao Pentagon u proteklih pet godina širile proameričke, pro-NATO i antiruske narative na platformama društvenih medija, ostavljajući milju širok trag dokaza da Osoblje Fejsbuka je očigledno reklo vladinim zvaničnicima da su zabrinuti da bi ih strani protivnici mogli razotkriti.

U sredu je porodica rasno motivisane žrtve masovne pucnjave Klemente Pinkni tužila Fejsbuk roditelja Metu, IRA i navodnog primarnog finansijera, saradnika ruskog predsednika Vladimira Putina Jevgenija Prigozina, zbog navodnog omogućavanja „online radikalizacije“ Pinknijevog ubice Roof D. . Behemot društvenih medija trebalo je da zna da IRA „aktivno i namerno izaziva onlajn radikalizaciju osetljivih korisnika“, tvrdi se u tužbi.