Apple upozorava na prekid isporuke iPhone-a iz Kine

Apple upozorava na prekid isporuke iPhone-a iz Kine

Apple Inc očekuje u nedelju manje isporuke vrhunskih iPhone 14 modela nego što se ranije očekivalo, pogođene značajnim smanjenjem proizvodnje u velikoj fabrici u Kini pogođenoj restrikcijama COVID-19.

„Objekat trenutno radi sa značajno smanjenim kapacitetom“, rekao je Apple u saopštenju ne precizirajući koliko je to uticalo na proizvodnju.

„Nastavljamo da vidimo snažnu potražnju za modelima iPhone 14 Pro i iPhone 14 Pro Mak. Međutim, sada očekujemo manje isporuke iPhone 14 Pro i iPhone 14 Pro Mak nego što smo ranije očekivali“, navodi se.

Rojters je prošlog meseca izvestio da bi proizvodnja Eplovih ajfona mogla da opadne za čak 30 odsto u jednoj od najvećih svetskih fabrika u novembru zbog pooštravanja ograničenja COVID-19 u Kini.

Njegova glavna fabrika u Džengdžou u centralnoj Kini, koja zapošljava oko 200.000 ljudi, potresena je nezadovoljstvom zbog strogih mera za suzbijanje širenja COVID-19, pri čemu su mnogi radnici napustili lokaciju.

Firma za istraživanje tržišta TrendForce saopštila je prošle nedelje da je smanjila prognozu isporuke iPhone-a za decembarski kvartal za 2-3 miliona jedinica, sa 80 miliona ranije, zbog problema u fabrici u Džengdžouu, dodajući da je istraživanje situacije pokazalo da je fabrika stope iskorišćenosti kapaciteta su sada bile oko 70%.

Apple, koji je pokrenuo prodaju novih iPhonea u septembru, rekao je da će kupci imati duže vreme čekanja da dobiju svoje nove proizvode.

„Sve što utiče na Appleovu proizvodnju očigledno utiče na cenu njihove akcije“, rekao je Kvinsi Krosbi, glavni globalni strateg u LPL Financial-u u Šarlotu, Severna Karolina.

„Ali ovo je deo mnogo dublje priče – neizvesnosti koja okružuje budućnost kineske ekonomije… Ovi naslovi su deo tekuće sage o tome da li ima istine u doslednim glasinama da vlasti raspravljaju o tome da li neki od mere će biti ukinute u prvom kvartalu“.

Kina je u nedelju izvestila o svom najvećem broju novih infekcija COVID-19 u poslednjih šest meseci, dan nakon što su zdravstveni zvaničnici rekli da se pridržavaju strogih ograničenja korona virusa, što je verovatno razočaralo nedavne nade investitora u popuštanje.

Tajvanski Fokconn (2317.TV), operater fabrike Džengdžou, rekao je u ponedeljak da radi na obnavljanju pune proizvodnje u fabrici što je pre moguće, i revidirao je svoje izglede za četvrti kvartal.

Rečeno je da će primeniti nove mere u fabrici za suzbijanje širenja COVID-19, koje uključuju sistem koji ograničava kretanje fabričkih radnika.

Kina je u sredu naredila industrijskom parku u kome se nalazi fabrika ajfona da uđe u sedmodnevno zaključavanje, u cilju intenziviranja pritiska na dobavljača Epla koji se bori da uguši nezadovoljstvo radnika u bazi.

Ekonomska zona aerodroma Džengdžou u centralnoj Kini saopštila je da će nametnuti mere „tihe uprave“ sa trenutnim dejstvom, uključujući zabranu izlaska svim stanovnicima i dozvoljavanje samo odobrenim vozilima na putevima unutar te oblasti.

Fokconn, najveći ugovorni proizvođač elektronike na svetu, naveo je u saopštenju da je pokrajinska vlada u Henanu, gde se nalazi Džengdžou, „jasno stavila do znanja da će, kao i uvek, u potpunosti podržati Fokconn u Henanu“.

„Fokconn sada radi sa vladom u zajedničkim naporima da suzbije pandemiju i nastavi proizvodnju u svom punom kapacitetu što je pre moguće.

Fokconn, formalno Hon Hai Precision Industri Co Ltd, je najveći Appleov proizvođač iPhone-a, koji čini 70% isporuka iPhone-a širom sveta. Ima i druge manje proizvodne lokacije u Indiji i južnoj Kini.

Nakon što je u četvrtom tromjesečju prethodno vodio „oprezni optimizam“, Fokconn je rekao da će „revidirati“ svoje izglede s obzirom na događaje u Džengdžouu.

Četvrti kvartal je tradicionalno vruća sezona za tajvanske tehnološke kompanije dok se utrkuju u nabavci mobilnih telefona, tableta i druge elektronike za praznični period na kraju godine na zapadnim tržištima.

Fokconn objavljuje zaradu za treći kvartal 10. novembra.