Ukrajina upozorava na više napada na energetsku infrastrukturu

Ukrajina upozorava na više napada na energetsku infrastrukturu

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski upozorio je u nedelju na još potencijalnih ruskih napada na energetsku infrastrukturu njegove zemlje, pošto su zvaničnici pozvali stanovnike glavnog grada Kijeva da razmotre planove za odlazak jer stalni štrajkovi ugrožavaju snabdevanje strujom, prenosi Rojters.

Zelenski je, u svom redovnom noćnom obraćanju, rekao da Rusija „koncentriše snage i sredstva za moguće ponavljanje masovnih napada na našu infrastrukturu. Pre svega energiju“.

Više od 4,5 miliona potrošača je već bilo bez struje, rekao je Zelenski, usred zabrinutosti da bi podrška ukrajinskom cilju mogla da se pokoleba jer ratni uticaji cena energije i hrane potraju i tokom zime.

Američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan, koji je u petak otputovao u Kijev i obećao „nepokolebljivu i nepokolebljivu“ podršku Vašingtona Ukrajini, održao je neotkrivene razgovore sa ruskim zvaničnicima koji su osmišljeni da izbegnu dalju eskalaciju, izvestio je u nedelju Volstrit džornal.

Vest o tim kontaktima pojavila se nakon što je u izveštaju navedeno da Vašington poziva Kijev da signalizira otvorenost za razgovore sa Rusijom.

Predsednički savetnik Mihail Podoljak ranije je na Tviteru rekao da će Ukrajina „stajati” uprkos ruskim napadima na njenu energetsku infrastrukturu, dodajući da će to biti urađeno korišćenjem PVO, zaštitom infrastrukture i optimizacijom potrošnje.

Zemlja se u ponedeljak suočila sa deficitom od 32 odsto u projektovanom snabdevanju električnom energijom, rekao je Sergej Kovalenko, generalni direktor IASNO-a, glavnog snabdevača energijom za prestonicu, na svojoj Fejsbuk stranici.

Upozorenja su uslijedila nakon primjedbi gradonačelnika Kijeva Vitalija Klička koji je pozvao stanovnike da „razmotre sve“ uključujući i najgori scenario gdje glavni grad izgubi struju i vodu.

Stanovnici bi trebalo da razmisle o tome da ostanu sa prijateljima ili porodicom van grada, rekao je on u televizijskom intervjuu.

Na jugu, Rusija i Ukrajina nastavile su da razmenjuju optužbe dok se ukrajinsko napredovanje nastavlja na Herson na jugu zemlje. Rojters nije bio u mogućnosti da odmah proveri račune na bojnom polju ni sa jedne strane.

Jaroslav Januševič, guverner Hersonske oblasti, rekao je da su ruske snage uništile oko 1,5 km dalekovoda, prekinuvši snabdevanje električnom energijom grada Berislava.

„Verovatno je da u Berislavu neće biti struje dok se potpuno ne oslobodi okupacije“, napisao je Januševič u aplikaciji za razmenu poruka Telegram, dodajući da su takođe uništeni dalekovodi koji vode do Hersona.

Ruske novinske agencije izvestile su u nedelju da je ogromna ukrajinska brana Nova Kahovka, koju drži Rusija, uzvodno od Hersona na reci Dnjepar, oštećena u granatiranju ukrajinskih snaga. Izveštaji nisu pružili nikakve dokaze koji bi potkrepili tvrdnju, što Rojters nije mogao odmah da potvrdi.

Ruski državni TASS citirao je predstavnika hitne službe koji je rekao da je raketa koju je lansirao američki raketni sistem HIMARS pogodila branu i oštetila branu. Citirani zvaničnik je rekao da je to bio „pokušaj da se stvore uslovi za humanitarnu katastrofu“ probijanjem brane.

Upozorenja su stigla pošto je Volstrit džornal objavio da je Saliven iz Bele kuće poslednjih meseci vodio poverljive razgovore sa pomoćnikom Kremlja Jurijem Ušakovim i sekretarom Saveta bezbednosti Rusije Nikolajem Patruševom, koji nisu javno otkriveni.

Nekoliko kontakata na visokom nivou između američkih i ruskih zvaničnika objavljeno je u javnosti poslednjih meseci pošto je Vašington insistirao da se bilo kakvi razgovori o okončanju rata u Ukrajini održe između Moskve i Kijeva.

Bela kuća je odbila da komentariše izveštaj, odgovarajući na pitanja o priči samo izjavom koja se pripisuje portparolki Saveta za nacionalnu bezbednost Adrijen Votson: „Ljudi tvrde mnogo stvari“.

Vašington post je u subotu objavio da Bajdenova administracija privatno ohrabruje Ukrajinu da signalizira otvorenost za pregovore sa Rusijom, preneo je Vašington post, pošto je Stejt department rekao da Moskva eskalira rat i da ne želi ozbiljno da se uključi u mirovne pregovore.

List je citirao neimenovane izvore koji su rekli da zahtev američkih zvaničnika nije imao za cilj da gurne Ukrajinu za pregovarački sto, već proračunati pokušaj da se osigura da Kijev zadrži podršku drugih nacija.

Američki i ukrajinski zvaničnici su priznali da je zabrana razgovora ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom izazvala zabrinutost u delovima Evrope, Afrike i Latinske Amerike, gde se posledice rata na cene hrane i goriva najoštrije osećaju, navodi Post.

„Umor od Ukrajine je stvarna stvar za neke od naših partnera“, citira neimenovani američki zvaničnik.

Zelenski je 4. oktobra potpisao dekret kojim se formalno proglašava mogućnost bilo kakvih pregovora Ukrajine sa Putinom „nemogućim“, ali ostavlja otvorena vrata za razgovore sa Rusijom.

Savet za nacionalnu bezbednost Bele kuće nije imao odmah komentar o tačnosti izveštaja.

Portparol Stejt departmenta je odgovorio: „Rekli smo to ranije i ponovićemo: Dela govore više od reči. Ako je Rusija spremna za pregovore, trebalo bi da zaustavi svoje bombe i projektile i da povuče svoje snage iz Ukrajine“.