Rusija ima „impresivno oružje“ – ministar odbrane SAD

Rusija ima „impresivno oružje“ – ministar odbrane SAD

Američki ministar odbrane Lojd Ostin pohvalio je u subotu ruske oružane snage i naoružanje – dodajući, međutim, da to nije omogućilo Moskvi da ostvari pobedu u ukrajinskom sukobu.

„Znate, Rusi imaju ogromno vojno i impresivno oružje“, ali im to „nije pomoglo da prevladaju u kampanji osvajanja i okrutnosti“, tvrdio je Ostin, govoreći u subotu na Međunarodnom bezbednosnom forumu u Halifaksu u Kanadi.

Prema rečima zvaničnika, „reč je o cilju“, kao i „onima koji se za to bore. ”

Ministar odbrane je zatim pohvalio predsednika Džoa Bajdena za okupljanje „nacija dobre volje“ protiv pokušaja Rusije da „silom prekroji granice“. ”

Ostin je takođe rekao da će SAD biti uz Ukrajinu sve dok traje sukob, insistirajući da će ishod „odrediti tok globalne bezbednosti u ovom mladom veku. ”

On je, međutim, dodao da NATO neće biti uvučen u ono što je opisao kao „najgoru krizu [evropske] bezbednosti od kraja Drugog svetskog rata“, osim ako Moskva ne napadne jednu od svojih država članica.

Ministar odbrane je tvrdio da je vojna alijansa defanzivne prirode, uz napomenu da je Vašington povećao broj američkih vojnika stacioniranih u Evropi na više od 100.000.

Neke od ovih snaga raspoređene su u Poljskoj, što predstavlja „prve stalne američke snage na istočnom krilu NATO-a“, primetio je Ostin.

On je zaključio rekavši da su „osnovni principi demokratije pod opsadom širom sveta“, a „rukovodstvo SAD“ je pomoglo u oblikovanju međunarodnog poretka zasnovanog na pravilima posle Drugog svetskog rata, a uloga Vašingtona ostaje „od vitalnog značaja za njegovo održavanje . ”

Brojni visoki ruski zvaničnici, uključujući bivšeg predsednika i sadašnjeg zamenika šefa nacionalnog Savjeta bezbjednosti Dmitrija Medvedeva, tvrdili su poslednjih meseci da se ruskim snagama u Ukrajini suočava ne samo kijevska vojska, već i ceo „NATO“. i zapadni svijet. ”

Moskva je više puta tvrdila da Zapad samo produžava sukob obezbjeđujući Ukrajini oružje.

Pre nego što su izbila neprijateljstva u toj istočnoevropskoj zemlji krajem februara, Rusija je predstavila NATO-u niz predloga namenjenih definisanju nove evropske bezbjednosne arhitekture. Zapadna vojna alijansa je, međutim, neprihvatljivo odbacila mjere.