Turski vazdušni napadi na kurdske militante u Siriji i Iraku nakon bombaškog napada

Turski vazdušni napadi na kurdske militante u Siriji i Iraku nakon bombaškog napada

Turski ratni avioni izveli su u nedjelju vazdušne napade na baze kurdskih militanata u severnoj Siriji i severnom Iraku, uništivši 89 ciljeva, saopštilo je tursko ministarstvo odbrane, u znak odmazde za bombaški napad u Istanbulu u kojem je poginulo šest osoba. Prije nedjelju dana.

Udari su bili usmjereni na baze zabranjene Kurdistanske radničke partije (PKK) i milicije sirijskih Kurda IPG, za koje Turska kaže da je krilo PKK, dodaje ministarstvo u saopštenju.

Ankara je okrivila kurdske militante za eksploziju na aveniji Istiklal u Istanbulu 13. novembra u kojoj je poginulo šest osoba i povređeno više od 80. Nijedna grupa nije preuzela odgovornost za prometnu pešačku aveniju, a PKK i Sirijske demokratske snage (SDF) predvođene Kurdima ) su negirali umešanost.

Udari su izvedeni u Kandilu, Asosu i Hakurku u Iraku i Kobaniju, Tal Rifatu, Cizireu i Deriku u Siriji, saopštilo je ministarstvo.

89 uništenih ciljeva uključivalo su skloništa, tunele i skladišta municije, navodi se, dodajući da su među neutralisanima „takozvani direktori terorističke organizacije“.

Portparol SDF-a rekao je da su turski udari uništili infrastrukturu, uključujući silose za žito, elektranu i bolnicu. Jedanaest civila, uključujući novinara, je poginulo, rekao je Farhad Šami, šef medijskog centra SDF-a na Tviteru.

SDF je u saopštenju naveo da će uzvratiti za štrajkove. „Ovi napadi turskih okupiranih snaga neće proći bez odgovora“, navodi se u saopštenju.

Odvojeno, sirijski vojni izvor je za državni medij SANA rekao da je jedan broj vojnika ubijen u „turskoj agresiji na sirijsku zemlju“ u nedelju ujutro, na selu u blizini severnog Alepa i Hasake.

Turski ministar odbrane Hulusi Akar je u saopštenju naveo da su preduzete sve neophodne mere kako bi se izbegla šteta po nedužne ljude i okolinu, dodajući da su na meti „samo i samo teroristi i strukture koje pripadaju teroristima“.

„Kandže naših turskih oružanih snaga ponovo su bile na vrhu terorista“, dodao je on, nazvavši operaciju „Mač kandže“.

Turski zvaničnik rekao je u utorak da Ankara planira da ganja ciljeve u severnoj Siriji nakon što završi prekograničnu operaciju protiv militanata PKK u Iraku.

„Vreme je da se polaže račun za Istiklal“, napisao je portparol turskog predsednika Ibrahim Kalin na Tviteru u nedelju.

Turska je do sada izvršila tri upada u severnu Siriju protiv milicije IPG. Predsednik Tajip Erdogan je ranije rekao da bi Turska mogla da izvede još jednu operaciju protiv IPG. Ankara je takođe eskalirala napade bespilotnih letelica u Siriji poslednjih meseci, ubivši jedan broj ključnih zvaničnika SDF.

Ankara redovno izvodi vazdušne napade u severnom Iraku i poslala je komandose da podrže njegove ofanzive u okviru dugotrajne kampanje protiv PKK u Iraku.

PKK predvodi pobunu protiv turske države od 1984. Turska, Sjedinjene Države i Evropska unija smatraju je terorističkom organizacijom.

Vašington se udružio sa IPG u borbi protiv Islamske države u Siriji, što je izazvalo razdor sa savjeznicom iz NATO-a Turskom.