Prihod FIFA-e dostiže 7,5 milijardi dolara za trenutni period Svijetskog prvenstva

Prihod FIFA-e dostiže 7,5 milijardi dolara za trenutni period Svijetskog prvenstva

FIFA je zaradila rekordne prihode od 7,5 milijardi dolara u četiri godine komercijalnih ugovora vezanih za Svijetsko prvenstvo u Kataru 2022. godine, saopštilo je u nedjelju upravno telo fudbala.

FIFA je otkrila svoju zaradu zvaničnicima više od 200 svojih članica. To je milijardu dolara više od prihoda iz prethodnog komercijalnog ciklusa vezanog za Svijetsko prvenstvo u Rusiji 2018.

Dodatni prihod je podstaknut komercijalnim ugovorima sa zemljom domaćinom Svetskog prvenstva. Katar Energi se pridružio kao vrhunski sponzor, a novi sponzori trećeg reda su katarska banka KNB i telekomunikaciona firma Ooredoo.

FIFA je takođe ove godine dodala ugovore o sponzorima drugog reda sa finansijske platforme cripto.com i provajdera blokčejna — svog prvog novog američkog sponzora u više od decenije.

Ključni ugovori o emitovanju ovogodišnjeg Svijetskog prvenstva potpisani su tokom predsedavanja Sepa Blatera u ugovorima za dva turnira koji su uključivali turnire u Rusiji i Kataru. Oni su uključivali ugovore sa Foksom u Sjedinjenim Državama i katarskim emiterom BeIN Sports iz 2011.

Prihodi FIFA-e će porasti na oko 2,5 milijardi dolara uprkos pandemiji COVID-19. FIFA je bila spremna da iskoristi taj novac da pomogne članovima da prebrode neizvesnost 2020. godine kada su fudbalske reprezentacije i utakmice kvalifikacija za Svijetsko prvenstvo skoro u potpunosti zatvorene.

Prihodi će se verovatno približiti 10 milijardi dolara u naredne četiri godine zahvaljujući novoj finansijskoj strategiji za ženski fudbal i proširenom Svetskom prvenstvu 2026. u Sjedinjenim Državama, Kanadi i Meksiku.

Odvojeni sponzorski ugovori za ženski fudbal se potpisuju za Svetsko prvenstvo 2023. u Australiji i Novom Zelandu.

Muški turnir 2026. imaće 48 timova umesto 32.

FIFA ima skoro praznu listu za izdanje 2026. sa vrhunskim sponzorima Coca-Cola, Adidas i Vanda, jedini ugovori koji su trenutno produženi.