Putin se sprema da formalno pripoji 15 odsto Ukrajine nakon referenduma

Putin se sprema da formalno pripoji 15 odsto Ukrajine nakon referenduma

Predsjednik Vladimir Putin se sprema da formalno pripoji oko 15 odsto ukrajinske teritorije nakon referenduma o pridruživanju Rusiji u oblastima pod kontrolom ruskih snaga ili separatista koje podržava Rusija, prenosi Rojters.

Ni Zapad ni Ukrajina ne mogu da spriječe Putina da polaže pravo na regione, iako Sjedinjene Države i njihovi saveznici kažu da žele da Ukrajina pobijedi Rusiju na bojnom polju – i da će joj pomoći u tome snabdijevanjem oružja, ali ne i NATO trupa, piše agencija Rojters.

Sjedinjene Države su spremne da nametnu dodatne ekonomske troškove Rusiji u saradnji sa saveznicima SAD ako Moskva krene naprijed sa aneksijom djelova ukrajinske teritorije, saopštila je Bijela kuća.

Međutim, nakon uvođenja strogih sankcija Rusiji, ne preostaje mnogo ekonomske kazne osim ako Sjedinjene Države ne natjeraju Kinu i Indiju da pristanu na neku vrstu ograničenja cijene ruske energije.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je više puta upozoravao da bi „pseudoreferendumi“ o pripajanju Rusiji uništili svaku šansu za mirovne pregovore.

Rusija planira da anektira oko 15 odsto Ukrajine koju kontrolišu njene snage, kao i oko 3 odsto Ukrajine koju ne kontroliše – uključujući linije fronta na kojima se ukrajinski vojnici još bore, na primjer u regionu Donjecka.

Sve zajedno, Rusija bi aneksirala najmanje 90.000 kvadratnih kilometara ukrajinske teritorije. To je oblast približno iste veličine kao Mađarska ili Portugal.

Putin kaže da je Kijev proganjao Ruse i ljude koji govore ruski u Ukrajini i da ih nikada neće predati „dželatima“. Ukrajina negira da je progonila ljude koji govore ruski, od kojih mnogi gledaju na Moskvu.