Blinken: SAD daje Ukrajini dodatnih 457,5 miliona dolara pomoći

Blinken: SAD daje Ukrajini dodatnih 457,5 miliona dolara pomoći

Sjedinjene Države su, 26. septembra, dale dodatnih 457,5 miliona dolara za civilnu sigurnosnu pomoć radi jačanja napora ukrajinskih pravosudnih i agencija za sprovođenje zakona sa ciljem unaprjeđenja operativnog kapaciteta i spašavanja života, navodi se u saopštenju američkog državnog sekretara Entonija Blinkena koje je objavio Stejt department.

U saopštenju se navodi da je cilj da se pomogne ukrajinskim agencijama da nastave „odbranu života, slobode i demokratije ukrajinskog naroda“ od ruske invazije na Ukrajinu.

Prema riječima Blinkena, SAD je od sredine decembra prošle godine izdvojio više od 645 miliona dolara pomoći koja je, kako je on naveo, pružila opipljiv, pozitivan uticaj na ukrajinske partnere za sprovođenje zakona i krivičnog prava, uključujući Nacionalnu policiju Ukrajine i Državnu graničnu službu.

Blinken ističe da je osiguranje lične zaštitne opreme, sanitetskog materijala i oklopnih vozila, koje je omogućio Vašington, značajno smanjilo broj žrtava rata u Ukrajini.

On je napomenuo da ukrajinski službenici za sprovođenje zakona „ostaju otporni, motivisani i odlučni da sprovedu svoje misije“.

„SAD stoji rame uz rame sa ukrajinskim narodom i ostaje privržen podršci demokratskoj, nezavisnoj i suverenoj Ukrajini“, dodaje se u saopštenju.