Vimbldon zabranjuje ruske igrače

Vimbldon zabranjuje ruske igrače

Zvijezde kao što je drugi teniser sveta Daniil Medvedev biće isključene.

Ruskim teniskim zvijezdama neće biti dozvoljeno da se takmiče na Vimbldonu ovog leta zbog sukoba u Ukrajini, navodi se u izvještajima.

Kako prenosi Sportico, pozivajući se na „nekog upoznatog sa odlukom“, doneta je presuda kojom se Rusima sprečava da se takmiče na travnatom terenu, koji počinje 27. juna i traje do 10. jula.

Politiko je saopštio da nije jasno da li će se sankcija odnositi na beloruske igrače, iako je Njujork tajms naveo da će ograničenje obuhvatiti i njih.

Ukoliko bude uvedena, zabrana bi Vimbldon učinila prvim pojedinačnim teniskim događajem koji bi spriječio pojavljivanje ruskih i beloruskih igrača zbog moskovske vojske.

Prilikom izbijanja sukoba, teniske vlasti ITF, VTA i ATP su navjele da ruski i beloruski igrači mogu da nastave da se pojavljuju na turnejama, ali striktno kao neutralni i bez nacionalnih simbola.

Rusiji i Belorusiji je, međutim, zabranjeno učešće na timskim takmičenjima kao što su Dejvis kup i Bili Džin King kup.

Britanski stav koji je suprotan toj slobodi takmičenja počeo je da se oblikuje prošlog mjeseca, kada je britanski ministar sporta Tom Hadlston izjavio da će ruski i beloruski igrači možda morati da potpišu izjavu kojom potvrđuju da „nisu pristalice Vladimira Putina“ kako bi bili dozvoljeno da se takmiči u zemlji.

Izvršni direktor Asocijacije tenisa na travi (LTA), Skot Lojd, rekao je tokom vikenda da je ta organizacija u „složenim“ pregovorima u vezi sa ruskim igračima sa All England Clubom, koji organizuje Vimbldon, i britanskom vladom.

Prema poslednjim izveštajima, te rasprave su sada završene odlukom o zabrani ruskih i beloruskih zvezda.

Bivši broj jedan na svetu Medvedev – koji je osvojio US Open prošle godine – vjerovatno će biti najveća žrtva zabrane, ali kolege iz 30 najboljih muških zvezda Rusije Andrej Rubljov, Karen Hačanov i Aslan Karacev takođe bi propustili da se takmiče na SV19.

Beloruski tenis se može pohvaliti istaknutim ženskim igračicama Arinom Sabalenkom – trenutno četvrtom na svijetu – i dvostrukom pobednicom grend slem turnira Viktorijom Azarenkom, koja je bivša broj jedan na svijetu. Ruskinja Anastasija Pavljučenkova je na 15. mjestu na svijetu i plasirala se u finale prošlogodišnjeg Otvorenog prvenstva Francuske.

Šef VTA Stiv Sajmon rekao je prošlog mjeseca da bi bio oštro protiv zabrane ruskih i beloruskih igračica.

„Nikad ne znaš šta budućnost može doneti. Ali mogu vam reći da nikada nijesmo zabranili sportistima da učestvuju na našoj turneji kao rezultat političkih pozicija koje njihovo rukovodstvo može zauzeti“, rekao je Simon.

„Mislim da ne možete samo da se zajebavate sportistima… Nadam se da ćemo nastaviti sa sankcijama, da radimo sve što možemo da postignemo mir, ali opet su ovi ljudi nevine žrtve toga i izolovani kao rezultat ovih odluka, mislim da to nije fer“, dodao je Simon.

Čini se da Vimbldon zauzima stav kao izuzetak na teniskoj turneji.

Sledeći grend slem u kalendaru, Otvoreno prvenstvo Francuske, nagovjestio je da neće blokirati ruske i beloruske sportiste.

izvor RT

Ostavite odgovor