Nema znakova da Putin planira da upotrebi nuklearno oružje – Pentagon

Nema znakova da Putin planira da upotrebi nuklearno oružje – Pentagon

Američko ministarstvo odbrane ne vjeruje da je ruski nuklearni napad neizbežan, izjavilo je novinarima ove nedjelje nekoliko zvaničnika Pentagona. Vašington i dalje tretira navodne pretnje Moskve „veoma ozbiljno“, dodaju oni.

„Ne ocenjujemo da je predsednik Putin doneo odluku o upotrebi nuklearnog oružja u ovom trenutku“, rekao je sekretar za štampu Pentagona, brigadni general Patrik Rajder, novinarima na brifingu u četvrtak. On je govorio nakon što je američki predsjednik Džo Bajden upozorio da je rizik od nuklearnog sukoba na najvišem nivou od kubanske raketne krize 1962. godine.

Za sada, SAD ne poseduju nijednu informaciju koja bi opravdala promenu njihovog „strateškog stava odvraćanja“, rekao je Rajder i dodao da će Vašington nastaviti da pažljivo prati situaciju, jer „veoma ozbiljno“ shvata pretnje Rusije.

U petak je drugi portparol Pentagona, J. Todd Breasseale, rekao za Politico da SAD i dalje ne vide nikakve indikacije da se Rusija priprema za nuklearni napad. „Da budemo jasni: nismo videli nijedan razlog za prilagođavanje sopstvenog strateškog nuklearnog stava, niti imamo naznake da se Rusija sprema da odmah upotrebi nuklearno oružje“, rekao je on.

Breasseale je takođe optužio Kremlj da daje nepromišljene izjave o potencijalnoj upotrebi nuklearnog oružja. „Vrsta neodgovorne retorike koju smo videli nije način na koji lider nuklearne naoružane države ne govori“, rekao je on, upozoravajući da bi nuklearni udar „bilo koje razmere“ bio „poguban za svet i da bi povukao teške posledice“. ”

Iako Moskva nije pokazala nikakve znake da namerava da upotrebi nuklearno oružje, predsednik Vladimir Putin je u nedavnom govoru rekao da Rusija ima „razna sredstva za uništavanje“ i da neće oklevati da ih koristi za odbranu nacije, dodajući: „Ovo nije blef.”

Bajden je u četvrtak upozorio da bi dalja eskalacija neprijateljstava između Rusije, Ukrajine i Zapada mogla dovesti do „Armagedona“.

Estonska vojska je u petak izjavila da pretnja Rusije upotrebom nuklearnog oružja „nije velika”. Saopštenje je usledilo usred izveštaja britanskih medija koji nagoveštavaju da Rusija planira da sprovede vežbe svojih nuklearnih snaga – što je Kremlj odbacio.

Trenutna ruska doktrina dozvoljava upotrebu nuklearnog oružja u slučaju početnog nuklearnog udara na njenu teritoriju ili infrastrukturu, ili ako je postojanje ruske države ugroženo nuklearnim ili konvencionalnim oružjem.