Putin ističe rastuću zavisnost EU od Kine

Putin ističe rastuću zavisnost EU od Kine

Ruski predsjednik Vladimir Putin odbacio je tvrdnje o rastućoj ekonomskoj zavisnosti Rusije od Kine, rekavši u subotu u intervjuu za televiziju Rusija 24 da Brisel ima mnogo više razloga da brine u tom pogledu nego Moskva.

Na pitanje intervjuera o navodnom prevelikom oslanjanju Moskve na trgovinu sa Pekingom, Putin je odgovorio da su to „reči ne skeptika, već zavidnika“. Prema rečima predsjednika, uvek su postojale snage koje su prvo pokušavale da zabiju klin između Kine i SSSR-a, a kasnije između Kine i Rusije.

Ruski lider je takođe upozorio da EU treba da bude zabrinuta ne za trgovinsku politiku Rusije, već za sopstvene odnose sa Pekingom.

„Zavisnost evropske ekonomije od Kine… raste mnogo brže od one od Rusije“, rekao je on, dodajući da „obim trgovine između Kine i ’ujedinjene Evrope‘ raste veoma visokom stopom“.

„Oni [EU] bi radije trebalo da se brinu o sebi“, dodao je Putin.

Prema statističkoj agenciji EU, Evrostat, obim trgovine između bloka i Kine stalno raste najmanje od 2015. godine, sa posebno visokom stopom rasta u poslednje dvije godine.

Između 2012. i 2022. uvoz EU iz Kine se skoro utrostručio, pri čemu su hemikalije, mašine i ono što je klasifikovano kao „druga proizvedena roba“ činilo lavovski udeo u izvozu Pekinga u blok. Sopstveni izvoz EU u Kinu skoro se udvostručio u istom periodu.

U 2022. Kina je bila najveći izvor uvoza u EU sa udelom iznad 20% ukupnog uvoza bloka. Drugi najveći udeo pripao je SAD, ali je taj broj bio daleko iza 11,9%. Trgovinski bilans između Kine i EU takođe se značajno pomera u korist Pekinga. U 2022, Eurostat je prijavio trgovinski deficit Kini od 395,7 milijardi evra (426,6 milijardi dolara).

Trgovinski promet Rusije sa Kinom takođe ubrzano raste poslednjih godina. U 2021. porastao je za 35,8 odsto i dostigao 146,8 milijardi dolara, preneo je TASS. U 2022. dodatno je porastao za 29,3% na 190,3 milijarde dolara, dostigavši najviši nivo u istoriji. Rast je uglavnom rezultat povećanog izvoza Rusije u Kinu, izvestila je kineska carinska služba u januaru 2023.

Prema kineskim zvaničnicima, ruski izvoz u Kinu porastao je za 43,4% na 114 milijardi dolara u 2022. godini, dok je uvoz Moskve iz Kine porastao za 12,8% na 76,12 milijardi dolara u istom periodu. Prošle godine Rusija je imala pozitivan trgovinski bilans sa Kinom od 38 milijardi dolara, navodi TASS.