Moskva odbija uticaj naftnih sankcija

Moskva odbija uticaj naftnih sankcija

Ruska proizvodnja nafte neće pasti sa litice nakon nametanja gornje granice cijena sirove nafte u EU-G7, izjavio je u četvrtak prvi zamjenik ministra energetike Pavel Sorokin.

On je rekao da većina tržišta ostaje otvorena za Rusiju zbog rastuće potražnje, dok fluktuacije u proizvodnji nafte nisu kritične.

Zamjenik ministra energetike je objasnio novinarima da svetsko tržište nafte trenutno ima deficit u snabdevanju, posebno dizelom, što će podržati cijene.

U međuvremenu, podaci rejting agencije ACRA pokazali su da su ruske naftne kompanije uspele „prilično brzo“ da obnove nivo proizvodnje i snabdevanja uprkos nekoliko rundi zapadnih sankcija.

U izveštaju, koji citira poslovni dnevnik RBK, navodi se da je ukupan obim proizvodnje nafte od januara do oktobra, uključujući gasni kondenzat, povećan za 2,4 odsto u odnosu na isti period prošle godine i dostigao 443 miliona tona. Energetska kompanija Rosnjeft je navodno povećala izvoz u Aziju za trećinu, nadoknadivši pad isporuke u Evropsku uniju.

Najnoviji embargo na rusku pomorsku naftu i gornja granica cena koju su prošle nedelje dogovorile EU, zemlje G7 i Australija, stupio je na snagu 5. decembra. Ograničenje postavlja maksimalnu cenu po kojoj se ruska nafta može prodati na 60 dolara po barel i zabranjuje zapadnim kompanijama da pružaju usluge posredovanja, otpreme, osiguranja i drugih usluga za pošiljke prodate preko tog praga.