Žene tuže Muskov Tviter navodeći diskriminatorna otpuštanja

Žene tuže Muskov Tviter navodeći diskriminatorna otpuštanja

Dvije žene koje su izgubile posao na Tviteru kada je milijarder Elon Mask preuzeo tužbu, tuže kompaniju federalnom sudu, tvrdeći da su prošlomjesečna iznenadna masovna otpuštanja neproporcionalno uticala na zaposlene.

Tužba za diskriminaciju je poslednja u nizu pravnih izazova u vezi sa Muskovim desetkovanjem radne snage na Tviteru masovnim otpuštanjima i otpuštanjima.

Nekoliko dana nakon što je najbogatiji čovek na svjetu kupio platformu društvenih medija za 44 milijarde dolara, kompanija je oko polovine zaposlenih 4. novembra rekla da više nemaju posao, ali da će dobiti tromesečnu otpremninu. U tužbi podnetoj ove nedelje federalnom sudu u San Francisku navodi se da je 57 odsto zaposlenih žena otpušteno, u poređenju sa manje od polovine muškaraca, uprkos tome što je Tviter zapošljavao više muškaraca pre otpuštanja.

Smanjenje je nastavljeno tokom novembra dok je Musk otpuštao inženjere koji su ga ispitivali ili kritikovali i davao svim preostalim zaposlenima izbor da podnesu otkaz uz otpremninu ili potpišu formular kojim se obavezuju na „izuzetno težak“ rad i posvećenost novom pravcu Tvitera. Desetine više su izgubile posao nakon što su odbile da daju obećanje.

Tviter sa sedištem u San Francisku započeo je godinu sa oko 7.500 zaposlenih širom sveta, navodi se u podnesku kod regulatora za hartije od vrednosti. Sada privatna kompanija, nije otkrila koliko ih je ostalo. Tviter nije odmah odgovorio na zahtev za komentar u četvrtak.

Tužba podneta kasno u sredu za bivše zaposlene Karolinu Bernal Strifling i Villov Vren Turkal u ime radnica u sličnom položaju navodi tvrdnju da je 4. novembra otpušteno 57% zaposlenih žena, u poređenju sa 47% zaposlenih muškaraca. Predviđeno je da se tužioci o tužbi izjasne u četvrtak.

Jaz je još veći za žene na poslovima vezanim za inženjering — 63% je otpušteno, u poređenju sa 48% muškaraca sa inženjerskim funkcijama, prema tužbi istaknutog bostonskog advokata za radnička prava Šenon Lis-Riordan, koja je vodila neuspešnu Demokratska primarna kampanja za državnog tužioca Masačusetsa ranije ove godine.

„Masovno otpuštanje zaposlenih na Tviteru uticalo je na žene u mnogo većoj meri nego na zaposlene muškarce – i to u visoko statistički značajnom stepenu“, napisala je Lis-Riordan. „Štaviše, Elon Musk je dao niz javno diskriminatornih primedbi o ženama, dodatno potvrđujući da je veći uticaj masovnog otpuštanja na zaposlene bio rezultat diskriminacije.