Micotakis: Grčka neće preneti Ukrajini komplekse S-300

Micotakis: Grčka neće preneti Ukrajini komplekse S-300

Grčka nema nameru da u Ukrajinu šalje protivvazdušne raketne sisteme S-300 ruske proizvodnje, izjavio je premijer Grčke Kirijakos Micotakis, prenosi „Evropska istina“ pozivajući se na Prototemu.

Tokom konferencije za novinare, Micotakis je upitan da li grčka vlada namerava da zajedno sa grčkom vojskom u Ukrajinu pošalje oklopna vozila za obuku Ukrajinaca, kao i komplekse S-300.

Premijer je odgovorio kategoričnim odbijanjem, navodeći da nema govora o slanju sistema S-300 u Ukrajinu i dodao da bilo kakva podrška Ukrajini ne treba da ide na račun slabljenja odbrane Grčke.

On je pomenuo i sporazum sa Nemačkom o obezbeđivanju starih grčkih BMP-1 Ukrajini i njihovu istovremenu zamenu nemačkim oklopnim vozilima tipa Marder1A3, uz napomenu da su pregovori još u toku.

Kao što znate, Grčka ima stalni sukob sa Turskom. Proteklih nedelja, Ankara je optužila Atinu za nekoliko incidenata u vezi sa delovanjem njenih aviona u regionu Sredozemnog mora. To je navelo turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana da nazove postupke Grčke „neprijateljskim“.

Podsetimo, Slovačka je u aprilu predala Ukrajini diviziju PVO S-300, umesto nje je dobila američki Patriot.