Kremlj odgovara na Šolcovu procijenu sankcija

Kremlj odgovara na Šolcovu procijenu sankcija

Sankcije Rusiji su imale negativan efekat, šteteći nemačkoj ekonomiji, dok se Moskva uspešno prilagodila izazovima, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, pozivajući se na stručnjake. On je to izjavio nakon što je nemački kancelar Olaf Šolc napisao u tekstu objavljenom u časopisu Foreign Affairs prošle nedelje da bi „sankcije morale da budu na snazi duže vreme, jer se njihova delotvornost povećava svake nedelje“.

„Naravno, sankcije izazivaju određene probleme, ali do sada nisu bile kritične“, rekao je Peskov novinarima u ponedeljak.

„Tako da bih se raspravljao sa gospodinom Šolcom. Eksperti vide da se ruska privreda prilagođava [novim] uslovima i negiranje bi bilo neprofesionalno.

Peskov je dodao da bi „takođe bilo neprofesionalno ignorisati štetu koju sankcije nanose evropskim državama“.

„Šteta za nemačku ekonomiju je očigledna. Naši stručnjaci, kao i stručnjaci u Briselu i Berlinu, to vrlo dobro znaju.

Nakon što je Rusija pokrenula svoju vojnu operaciju u Ukrajini krajem februara, mnoge zemlje, uključujući Britaniju, Kanadu, SAD i EU, zamrznule su rusku imovinu u inostranstvu i nametnule stroga ograničenja Moskvi, ciljajući, između ostalog, na finansijski sektor i trgovinu fosilnim gorivima.

Ruski ministar finansija Anton Siluanov izjavio je prošle nedelje da sankcije nisu imale uticaja na savezne planove potrošnje tokom devet meseci, dok je prihod od izvoza nafte i gasa porastao za 37%.

Nemačka je u septembru primenila mere za uštedu energije, jer se zemlja sprema za nestašice i nastavlja da se bori sa visokom inflacijom. Cene hrane su u novembru u prosjeku porasle za 21 odsto u odnosu na prethodnu godinu, dok su cijene energenata porasle za 38,4 odsto, pokazuje državna statistika.