Serija pretnji bombama prisiljava na evakuaciju širom Hrvatske

Serija pretnji bombama prisiljava na evakuaciju širom Hrvatske

Serija anonimnih pretnji bombom u Hrvatskoj u ponedeljak je primorala na evakuaciju nekoliko policijskih stanica, tržnih centara i sudova, uključujući i Vrhovni sud zemlje tokom sastanka sa delegacijom iz Ukrajine.

Policija je saopštila da je „u kratkom periodu“ nekoliko policijskih uprava dobilo informacije o „anonimnim dojavama da su eksplozivne naprave navodno postavljene“ na različitim lokacijama širom zemlje.

Hrvatski mediji navode da policijskim pretresima do sada nisu pronađene eksplozivne naprave.

Predsednik Vrhovnog suda Hrvatske Radovan Dobronić rekao je za državnu televiziju HRT da ga je bezbednosni službenik obavestio o pretnji bombom na sastanku sa delegacijom Vrhovnog suda Ukrajine, dodajući da mu se čini da je pretnja povezana sa sastanak.

„Nekako mi se čini da je to u ovom trenutku namerno urađeno“, rekao je Dobronić. „Prva misao je bila da je to povezano. I praktično 20 minuta nakon početka tog sastanka stigla je dojava“, dodao je on.

Anonimne pretnje, među nizom u zemlji poslednjih meseci, dolaze usred debate u hrvatskom rukovodstvu o tome da li bi Evropska unija i zemlja članica NATO-a trebalo da se pridruže inicijativi Zapada za početak obuke ukrajinskih vojnika protiv invazije ruskih snaga.

Hrvatska vlada je uglavnom za početak obuke, dok je otvoreni predsednik Zoran Milanović protiv, rekavši da bi to značilo direktno učešće Hrvatske u ratu.

Anonimne pretnje bombom usledile su samo nekoliko dana nakon što su ukrajinske ambasade i konzulati u šest evropskih zemalja, uključujući Hrvatsku, primili pakete sa očima životinja. Još nije bilo izveštaja ko ih je poslao i u koju svrhu.