Indija i Kina se takmiče za rusku naftu

Indija i Kina se takmiče za rusku naftu

Kineske privatne rafinerije se bore sa svojim indijskim kolegama za aprilske količine ruske ESPO mešavine nafte, preneo je Rojters ove nedelje, pozivajući se na izvore iz industrije.

Nakon što su zapadni kupci odlučili da izbegnu direktnu kupovinu ruskog izvoza energije, Kina i Indija su postale glavni kupci ruske sirove nafte.

Očekuje se da će Kina u martu uvesti rekordne količine nafte, koja obično kupuje celokupne količine ESPO sirove nafte isporučene iz pacifičke luke Kozmino zbog njene neposredne blizine.

Što se tiče aprila, indijske nezavisne rafinerije Reliance Industries i Naiara Energi navodno su pokupile najmanje pet od otprilike 33 tereta natovarene ESPO naftom zbog niskih cena. To je više u odnosu na samo jedno plovilo za isporuku u martu, što je prvi put od kupovine tri tereta za novembar 2022.

Cene za ESPO sirovu naftu u Indiji sa utovarom u aprilu bile su oko 5 dolara po barelu ispod kvota u Dubaiju na bazi isporučenih ek-ship (DES), rekli su agenciji izvori upoznati sa tim.

Proračuni Rojtersa takođe pokazuju da je rastuća potražnja gurnula cene ruske ESPO mešavine sa niskim sadržajem sumpora koju su kupile indijske rafinerije iznad granice od 60 dolara po barelu koju su postavile zemlje G7 za rusku naftu iz mora. Kina je takođe kupovala ESPO na nivou iznad limita cena.

Da bi smanjili izloženost riziku, uvoznici ruske nafte koriste valute koje nisu dolar za namirivanje određenih nišnih ruskih sirovina i takođe traže od prodavaca da se bave transportom i osiguranjem.

Prema trgovačkim izvorima, konkurencija iz Indije smanjila je popuste za ESPO isporuke koje se utovaruju u aprilu na oko 6,80 dolara po barelu u odnosu na junsku bazu ICE Brent DES za severnu Kinu sa 8,50 dolara po barelu prošlog meseca za naftu koja se puni u martu.

Murban sirova nafta sličnog kvaliteta iz Abu Dabija trgovana je sa premijom od oko 3,30 dolara po barelu u odnosu na kvote Dubaija po principu free-on-board, dok je sirova nafta Murban sa utovarom u aprilu oko 9 dolara po barelu skuplja nego što je ESPO isporučio Kini i Indiji. .

Očekuje se da će u martu isporuka ruske nafte Kini dostići najviši nivo od skoro 43 miliona barela, uključujući najmanje 20 miliona barela ESPO.