Milijarder Bil Ackman upozorava na posljedice kolapsa SVB

Milijarder Bil Ackman upozorava na posljedice kolapsa SVB

Milijarder američki investitor i menadžer hedž fondova Bil Ackman upozorio je u subotu SAD na strašne posledice sa kojima se suočava njihov bankarski sektor i širu ekonomiju nakon pada Silicijumske doline banke (SVB), velikog američkog kreditora fokusiranog na tehnologiju i startapove.

Ackman je na svom Tviter nalogu napisao da američke vlasti nisu smele da dozvole da SVB propadne bez zaštite svih štediša. Zvanični podaci pokazuju da je samo 11% od 175,4 milijarde dolara depozita SVB-a bilo osigurano u vreme propasti banke.

Prema investitoru, sa neuspehom zajmodavca „svet se probudio do toga šta je neosigurani depozit – neobezbeđena nelikvidna potraživanja od propale banke“. To znači da će, kada se banke ponovo otvore u ponedeljak, „džinovski zvuk sisanja koji ćete čuti biti povlačenje gotovo svih neosiguranih depozita iz svih osim ’sistemski važnih banaka’ (SIB). ”

Situacija će dovesti do ekonomskog sloma, jer će povlačenja „isprazniti likvidnost iz lokalnih, regionalnih i drugih banaka i započeti uništavanje ovih važnih institucija“, kaže Ackman, dodajući da „hiljade najbrže rastućih, najinovativnijih poduhvata podržanih kompanije u Sjedinjenim Državama će sledeće nedelje početi da ne isplaćuju plate. ”

Prema investitoru, američke vlasti bi trebalo ili da nađu kupca za SVB pre nego što se banke otvore u ponedeljak, što je verovatnoća za koju veruje da je malo verovatna, ili da garantuju sve depozite SVB-a.

„Da se ​​vlada u petak umešala da garantuje depozite SVB-a (u zamenu za varante za peni koji bi zbrisali značajnu većinu vrednosti njegovog kapitala), ovo bi se moglo izbeći i 40-godišnja vrednost franšize SVB-a mogla bi da se sačuva i preneo na novog vlasnika u zamenu za injekciju kapitala… Ovaj pristup bi minimizirao rizik od bilo kakvih gubitaka vlade i stvorio potencijal za značajan profit od spasavanja“, piše on.

SVB je propao prošlog petka, nakon što su njegove akcije potonule usred masovnog propadanja banaka. Deponenti su požurili da povuku svoja sredstva nakon što je SVB objavio da je izgubio 1,8 milijardi dolara na prodaji imovine u pokušaju da prikupi kapital.

„Viši menadžment SVB-a napravio je osnovnu grešku. Uložili su kratkoročne depozite u dugoročna sredstva sa fiksnom kamatnom stopom. Nakon toga su kratkoročne stope porasle i usledilo je bankarstvo. Viši menadžment je zeznuo i trebalo bi da izgube posao“, rekao je Ackman. On je, međutim, dodao da su američke vlasti takođe krive za neuspeh banke, jer je njihov posao da nadgledaju bankarski sistem zbog rizika, a SVB je trebalo da bude visoko na njihovoj listi posmatranja sa više od 200 milijardi dolara imovine i 170 milijardi dolara depozite poslovnih zajmoprimaca u istoj industriji. ”