U Oklahomi, SAD, će pogubiti čoveka za ubistvo male ćerke 2002

U Oklahomi, SAD, će pogubiti čoveka za ubistvo male ćerke 2002

57-godišnji muškarac iz Oklahome trebalo bi da dobije smrtonosnu injekciju u četvrtak zbog ubistva svoje devetomjesečne ćerke 2002. godine, uprkos tvrdnjama njegovih advokata da je mentalno bolestan i da nije kompetentan da izvrši.

Advokati Benjamina Colea ne spore da je on ubio Briannu Cole tako što je nasilno savijao bebu unazad, slomio joj kičmu i pokidao aortu, ali tvrde da je i on teško mentalno bolestan i da ima rastuću leziju na mozgu koja je nastavila da pogoršati dok je bio u zatvoru.

Kol je odbio medicinsku pomoć i ignorisao svoju ličnu higijenu, gomilajući hranu i živeo u zamračenoj ćeliji sa malo ili nimalo komunikacije sa osobljem ili kolegama zatvorenicima, rekli su njegovi advokati Državnom odboru za pomilovanje i uslovni otpust prošlog meseca tokom saslušanja o pomilovanju.

„Njegovo stanje je nastavilo da opada tokom ove godine“, rekla je Koulov advokat Katrina Konrad-Legler.

Veće je glasalo sa 4-1 za odbijanje pomilovanja, a okružni sudija je ranije ovog mjeseca utvrdio da je Cole kompetentan da bude pogubljen. Žalba u poslednjem trenutku podneta Vrhovnom sudu SAD kojom se traži da se zaustavi njegovo pogubljenje odbijena je u srijedu.

Kol ima leziju na mozgu, koja je odvojena od njegove dijagnoze paranoidne šizofrenije, koja je porasla u poslednjih nekoliko godina i utiče na deo njegovog mozga koji se bavi rešavanjem problema, kretanjem i društvenom interakcijom, rekao je Konrad-Legler.

Državni advokati i članovi porodice žrtve rekli su odboru da su Coleovi simptomi mentalne bolesti preuveličani i da brutalna priroda ubistva njegove ćerke zaslužuje njegovo pogubljenje.

Pomoćnica državnog tužioca Tesa Henri rekla je da je Kol ubio svoju ćerku jer je bio ljut što je njen plač iz krevetića prekinuo njegovo igranje video igrice.

„On nije ozbiljno mentalno bolestan“, rekao je drugi tužilac, pomoćnik državnog tužioca Ešli Vilis. „Ne postoji ništa u ustavu ili sudskoj praksi što sprečava njegovo pogubljenje.

Tužioci su primetili da je beba imala brojne povrede u skladu sa istorijom zlostavljanja i da je Kol ranije služio kaznu u zatvoru u Kaliforniji zbog zlostavljanja drugog deteta.

Članovi odbora su takođe čuli emotivna svedočenja članova porodice majke ubijenog deteta, koji su pozvali odbor da odbije pomilovanje.

„Prvi put kada sam videla Brijanu lično je ležala u kovčegu“, rekla je Dona Danijel, tetka žrtve. „Znate li koliko je užasno videti bebu od 9 meseci u kovčegu?

„Ova beba zaslužuje pravdu. Naša porodica zaslužuje pravdu.”

Državni tužilac Oklahome Džon O’Konor rekao je u izjavi da je uveren da je Kol dovoljno kompetentan da bude pogubljen.

„Iako njegovi advokati tvrde da je Kol mentalno bolestan do tačke katatonije, činjenica je da je Kol u potpunosti sarađivao na mentalnoj proceni u julu ove godine“, rekao je O’Konor. „Ocenjivač, koga nisu angažovali Cole ili država, utvrdio je da je Cole kompetentan za pogubljenje i da je „g. Kol trenutno ne pokazuje nikakve značajne, očigledne znake mentalne bolesti, intelektualnog oštećenja i/ili neurokognitivnog oštećenja.“

Koulovo pogubljenje bilo bi šesto otkako je Oklahoma nastavila da sprovodi smrtnu kaznu u oktobru 2021.