EU mora da „preduzme akciju“ protiv SAD – fon der Lajen

EU mora da „preduzme akciju“ protiv SAD – fon der Lajen

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen upozorila je u nedelju da EU mora da „preduzme mere“ i pojača državnu pomoć sopstvenim kompanijama, da bi mogla da se takmiči sa zelenom industrijom koju subvencioniše američka vlada.

Zakon koji je potpisao predsjednik Džo Bajden u avgustu, Zakon o smanjenju inflacije (IRA) je – uprkos svom nazivu – paket potrošnje od 738 milijardi dolara koji dodeljuje 391 milijardu dolara za projekte zelene energije i klimatskih uslova, uključujući 270 milijardi dolara poreskih podsticaja. U početku je hvaljen od strane liberala sa obe strane Atlantika, fon der Lajen sada taj čin vidi kao pretnju evropskoj industriji.

Davanje poreskih olakšica od strane IRA za potrošače koji kupuju američke proizvode i proizvođače koji proizvode ove proizvode u SAD, moglo bi „dovesti do nelojalne konkurencije, moglo bi zatvoriti tržišta i tako fragmentirati kritične lance snabdevanja“, rekla je ona na skupu studenata u Belgijski grad Briž.

Sa ovim podsticajima s jedne strane, i borbom EU sa uskim grlima u lancu snabdevanja i rekordnim troškovima energije s druge strane, IRA bi evropsku industriju mogla staviti u nepovoljan položaj, nastavila je ona.

Konkurencija između SAD i EU „mora da poštuje jednake uslove za igru“, izjavila je ona. „Moramo da preduzmemo mere da ponovo uspostavimo ravnotežu na terenu, gde IRA i druge mere stvaraju distorzije.

U tom cilju, Fon der Lajen je rekla da EU mora povećati državnu pomoć sopstvenim industrijama i investirati u obnovljive izvore energije, dok je lobirala u SAD da se „pozabave nekim od najzabrinjavajućih aspekata“ IRA. Ranije u nedelju, šef trgovinskog odbora Evropskog parlamenta, Bernd Lange, rekao je da je pritisak na SAD da prepišu zakon gubljenje vremena i da bi EU umesto toga trebalo da podnese žalbu Svjetskoj trgovinskoj organizaciji.

Dok je Fon der Lajen za energetsku krizu širom Evrope okrivila rusku vojnu operaciju u Ukrajini, sopstvene sankcije EU Moskvi ometale su kritične popravke duž gasovoda Rusija-EU prije nego što su isporuke smanjene.

Štaviše, blok je nastavio sa uvođenjem ograničenja cijena ruske nafte u subotu. Istog dana, portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da Moskva ne planira da prizna tu mjeru. On je dodao da Vlada trenutno vrši reviziju situacije.