Rusko sportsko tijelo pregovara o prelasku u Aziju

Rusko sportsko tijelo pregovara o prelasku u Aziju

Ruska plivačka federacija (RDF) pregovara sa Međunarodnom plivačkom federacijom (FINA) o prelasku u Azijsku plivačku federaciju (AASF) iz Evropske plivačke lige (LEN).

Razvoj događaja potvrdio je TASS-u u nedelju predsednik RDF-a Stanislav Družinin.

„Mi smo u dijalogu sa FINA-om, za razliku od Evropske federacije. Imamo veoma težak dijalog sa tim, verovatnije je da uopšte ne postoji“, objasnio je Družinjin.

„Ove godine nismo išli na međunarodna takmičenja, ali radimo i razgovaramo sa FINA-om. Više puta smo govorili [predsedniku FINA] gospodinu Husainu Al Musalamu da bismo želeli da pređemo u azijsku federaciju i napustimo evropsku, da učestvujemo na šampionatu Azije i azijskim takmičenjima.

„FINA razmišlja [o tome], mi smo u dijalogu sa njima i mislim da će međunarodna federacija uskoro doneti odluku“, dodao je Družinjin.

Družininovi komentari dolaze nakon što je predsednik Ruske plivačke federacije (RSF) Vladimir Salnikov, koji je takođe član biroa FINA, rekao za TASS da bi RDF u budućnosti mogao da se preseli u azijsku federaciju.

Ruskim timovima i sportistima zabranjeno je učešće u većini sportova nakon što je Međunarodni olimpijski komitet (MOK) dao preporuku za preduzimanje takve akcije 28. februara nakon pokretanja vojne operacije u Ukrajini.

FINA je poslušala savet 23. marta i takođe je oduzela Kazanju Svetsko prvenstvo u plivanju (25 metara), koje će se sada održati od 13. do 18. decembra u Melburnu.

Potencijalna promena Ruske ronilačke federacije dolazi usred spekulacija da će Ruski fudbalski savez (RFU) takođe napustiti UEFA i otići u Azijsku fudbalsku konfederaciju (AFC). Predsednik RFU Aleksandar Djukov obavestio je ruske medije o toj vesti pre nedelju dana.

„Razmotrićemo ovo pitanje na Izvršnom odboru. Nisam siguran da će odluka biti doneta, ali situacija zahteva diskusiju“, rekao je Djukov, a citira TASS.

„UEFA nas smatra članom evropske porodice, mi sprovodimo sve programe, oni učestvuju u finansiranju projekata, u našem slučaju bi bilo ružno pregovarati preko glave.

Rekao sam da nam je važno da održavamo zvanične utakmice, imali smo dve godine korona virusa, a sada suspenziju“, dodao je Djukov.